F-16: Οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν τα μαχητικά αεροσκάφη του Πακιστάν – Γιατί ανησυχεί η Ινδία

Μετά από μια «κρίση» περίπου τεσσάρων ετών, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναβαθμίσουν τον στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 του Πακιστάν. 

Σε μια ανατροπή της απόφασης που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ το 2018, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, ότι ενέκρινε ένα προτεινόμενο πακέτο όπλων αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει τη συντήρηση μαχητικών αεροσκαφών F-16 εντός της πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας, κλάδος του Υπουργείου Άμυνας που είναι επιφορτισμένη με την επίβλεψη των μεταφορών όπλων από το εξωτερικό, υπέβαλε έκθεση στο Κογκρέσο, περιγράφοντας τους όρους της πώλησης και κοινοποιώντας την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η δήλωση της υπηρεσίας ανέφερε ότι το πακέτο θα διατηρήσει την ικανότητα του Πακιστάν να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος ως μέρος των προσπαθειών κατά της τρομοκρατίας.

Το πακέτο σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη αμυντική πώληση των ΗΠΑ στο Πακιστάν από το 2018, όταν ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ξαφνικά τη διακοπή κάθε ξένης βοήθειας και πωλήσεων όπλων στη χώρα.

Γιατί ανησυχεί η Ινδία;

Σύμφωνα με αναφορές μέσων ενημέρωσης, η Ινδία εξέφρασε «σοβαρές αντιρρήσεις» στο σχέδιο των ΗΠΑ για στρατιωτικές πωλήσεις αξίας 450 εκατομμυρίων δολαρίων στο «αντίπαλο» Πακιστάν, για υλικό, λογισμικό και ανταλλακτικά για το μαχητικό αεροσκάφος F-16 κατά τη διάρκεια επίσημων συναντήσεων με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντόναλντ Λου, στο Δελχί.

Σύμφωνα με έναν απόστρατο αξιωματούχο της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF), «είναι πιθανό το πακέτο υποστήριξης συντήρησης που παρέχεται από τις ΗΠΑ να περιλαμβάνει αναβαθμίσεις που επιτρέπουν στα μαχητικά της PAF να φέρουν πιο προηγμένα όπλα και αισθητήρες. Αν και δεν πιστεύω ότι το πακέτο θα άλλαζε σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων, σίγουρα θα επιτρέψει στην πακιστανική Πολεμική Αεροπορία να διατηρήσει την αποτρεπτική του ικανότητα ενάντια στην IAF».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ινδία απέκτησε τα γαλλικά μαχητικά Rafale, για τα οποία το Πακιστάν εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με αυτές που εκφράζει το Νέο Δελχί για τα F-16.

Εκτός από το πακέτο F-16, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν (PAF) ενισχύθηκε πρόσφατα από τα σύγχρονα κινεζικά αεροσκάφη J-10C, ενώ έχει στην υπηρεσία της και τα JF-17 και τα Mirage.

Με πληροφορίες από: The Eurasian Times