To κοινοβούλιο της Βουλγαρίας επικύρωσε σήμερα την αγορά οκτώ νέων αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 Lockheed Martin, συναινώντας σε μια ασυνήθιστη αύξηση του δημοσίου ελλείμματος για την παραγγελία αυτή, την πλέον δαπανηρή που έχει πραγματοποιήσει η Σόφια σε στρατιωτικό επίπεδο μετά το τέλος του κομμουνισμού.
Τα αεροσκάφη, που θα έχουν παραδοθεί έως το 2024, θα περιέλθουν στην κατοχή της βουλγαρικού κράτους αντί του συνολικού ποσού του 1,256 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Το σύνολο της πληρωμής αναμένεται να καταβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο, καθώς το κοινοβούλιο αναθεώρησε τον προϋπολογισμό του 2019, αυξάνοντας το δημόσιο έλλειμμα από 0,5% στο 2,1%.
«Με την απόκτηση των F-16 block 70, θα είμαστε η πρώτη χώρα των Βαλκανίων που θα είμαστε εξοπλισμένοι με ένα τέτοιο αεροσκάφος», η Ελλάδα και η Ρουμανία διαθέτουν παλαιότερα μοντέλα, είπε ο υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ.
Μέλος του ΝΑΤΟ από το 2004, η Βουλγαρία προσπαθούσε επί χρόνια να αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο στόλο της των καταδιωκτικών MiG-29 σοβιετικής κατασκευής.
Πρόκειται για «τον πρώτο εκσυγχρονισμό των βουλγαρικών αεροπορικών δυνάμεων εδώ και 30 χρόνια», δήλωσε ο διοικητής των αεροπορικών δυνάμεων Τσάνκο Στόικοφ εκτιμώντας ότι η παραγγελία αυτή θα θέσει τέλος σε μια «μακρά τεχνολογική στασιμότητα».
Απαραίτητη αναβάθμιση
Μόνο επτά από 15 ρωσικά MiG-29 των βουλγαρικών αεροπορικών δυνάμεων είναι σε θέση να πετάξουν, σύμφωνα με τη Σόφια.
Ο υφυπουργός Άμυνας Ατανάς Ζαπριάνοφ είχε δηλώσει στις αρχές Ιουλίου ότι τα αεροσκάφη που έχουν παραγγελθεί θα έχουν «όλες τις ικανότητες αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και διαχείρισης πληροφοριών».
Πρώην αρχηγός των αεροπορικών δυνάμεων, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ έκρινε ωστόσο υπερβολικά υψηλή την τιμή της αγοράς υπογραμμίζοντας ότι η παραγγελία δεν περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, κυρίως ως προς τους πυραύλους αέρος-εδάφους.
Η βουλγαρική κυβέρνηση προτίμησε την αμερικανική προσφορά από αυτήν της Σουηδίας που αφορούσε δέκα νέα Gripen –ένα μοντέλο που είχε προτιμηθεί σε προηγούμενο διαγωνισμό και για το οποίο ο Ράντεφ ήταν ευνοϊκά διακείμενος. Η διαδικασία είχε ξαναρχίσει το 2017 με την άφιξη στην εξουσία του συντηρητικού Μπόικο Μπορίσοφ.
Επίσης επικριτική για την επιλογή των F-16, η αντιπολίτευση κατήγγειλε και το γεγονός ότι η πληρωμή δεν μπορεί να γίνει με δόσεις.
Όταν ρωτήθηκε για την υψηλή τιμή της αγοράς, σε σύγκριση κυρίως με την παραγγελία το περασμένο φθινόπωρο από τη Σλοβακία 14 όμοιων F-16 αντί συνολικού ποσού 1,8 δισεκ. δολαρίων, ο Καρακατσάνοφ το αιτιολόγησε λέγοντας ότι είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμερικανικού εξοπλισμού από τη Βουλγαρία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ