H κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο.
Η Τουρκία υπέβαλε αίτημα τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin και σχεδόν 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της.
Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής απέφυγε να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για την πώληση, λέγοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.
.@StateDept’s letter to members of Congress on potential F16 sale to Turkey pic.twitter.com/o8gzQTOPWf
— Lena Argiri (@lenaargiri) April 6, 2022
Η πώληση αμερικανικών όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Τουρκία, ήταν αμφιλεγόμενη καθώς οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 μετά την απόκτηση από την Άγκυρα των ρωσικής κατασκευής αμυντικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Η Ουάσιγκτον έχει επίσης επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας.
Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από τον ανώτατο νομοθετικό στέλεχος της υπηρεσίας Naz Durakoğlu. Αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει τους δεσμούς υποστήριξης και άμυνας της Τουρκίας με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα στην περιοχή».
Αν και η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι τιμωρητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αντιπροσωπεύουν «ένα σημαντικό τίμημα».
Breaking: H κυβέρνηση @JoeBiden θεωρεί οτι η πιθανή πώληση F16 στη Τουρκία θα είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην ενότητα του ΝΑΤΟ, συμφωνα με επιστολή του @StateDept στο Κογκρεσο, όπως αποκαλύπτει το @Reuters https://t.co/4hiTLVldNO
— Lena Argiri (@lenaargiri) April 6, 2022
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα ενότητας και ικανότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς με την Τουρκία», ανέφερε η επιστολή.
«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ειδοποίηση του Κογκρέσου εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», προστίθεται.
Σε μια κλήση στις 10 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι έχει περάσει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και ότι η Άγκυρα αναμένει ότι το αίτημά της για αγορά F-16 θα οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.