F-16: Η Πολωνία αναβαθμίζει τα μαχητικά της – Οι προτάσεις L3Harris και Northrop Grumman για τα συστήματα EW

Η Northrop Grumman και η L3Harris έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την προμήθεια μιας νέας σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου (EW) για τα πολωνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, τα οποία πρόκειται να αναβαθμιστούν (MLU – Middle Life Upgrade).

H Northrop Grumman προσφέρει το AN/ALQ-257 Integrated Viper Electronic Warfare Suite (IVEWS) για το πολωνικό αεροσκάφος.

Από την άλλη, η L3Harris προτείνει το πλήρως ψηφιακό AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield ως την ιδανική λύση για να έχουν τα πολωνικά F-16 τα πιο προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

«Αυτό το προηγμένο σύστημα EW θα παρέχει μια εικονική ηλεκτρονική ασπίδα γύρω από το αεροσκάφος, επιτρέποντας στους πιλότους να ολοκληρώνουν αποστολές με ασφάλεια σε όλο και πιο περίπλοκα σενάρια στο πεδίο της μάχης», σύμφωνα με την εταιρεία.

Επόσης, το AN/ALQ-254(V)1 Viper Shield θα υποβληθεί σε περαιτέρω αξιολόγηση για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητά του στην παρεμβολή σημάτων και στην παροχή αυξημένης προστασίας στα πληρώματα.

Το 2023, η Ουάσιγκτον ενέκρινε το αίτημα της Πολωνίας για αναβάθμιση μέσης διάρκειας ζωής του στόλου των 48 μαχητικών F-16, με κόστος 389 εκατομμύρια δολάρια. Η αναβάθμιση θα μετατρέψει τα πολωνικά μαχητικά από Block 50 στην πιο πρόσφατη διαμόρφωση Block 70/72.

Φωτογραφία αρχείου Reuters