F-16: Η Δανία ετοιμάζει και δεύτερη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024

REUTERS/Piroschka van de Wouw

Η Δανία θα στείλει και μία δεύτερη παρτίδα αμερικανικής κατασκευής μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας, Troels Lund Poulsen.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δανού ΥΠΑΜ, η ακριβής ημερομηνία και ο αριθμός των αεροσκαφών στις νέες παραδόσεις παραμένουν εμπιστευτικές για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας.

Ο Poulsen είπε ότι η Ουκρανία παρέλαβε το πρώτο αεροσκάφος τον Αύγουστο και η Δανία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 19 μαχητικά F-16 στο Κίεβο.

Το Κίεβο έχει ήδη αναπτύξει τα δυτικά μαχητικά για να αναχαιτίσει τις ρωσικές μαζικές αεροπορικές επιθέσεις. Ένα αεροσκάφος συνετρίβη κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας αποστολής στα τέλη Αυγούστου, σηματοδοτώντας την πρώτη απώλεια F-16 της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία αναμένεται να λάβει 24 μαχητικά από την Ολλανδία, έξι από τη Νορβηγία και 30 από το Βέλγιο. Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστηρίζει ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον 128 F-16 για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ρωσική αεροπορία.

Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ρουστέμ Ουμέροφ, με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter), ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός παρέλαβε 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα Bohdana που κατασκευάστηκαν στην Ουκρανία αλλά χρηματοδοτήθηκαν από τη Δανία.

«Χρειάστηκαν 2 μήνες μετά τη χρηματοδότηση της συμφωνίας για να τα παραλάβουμε. Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που επενδύει στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας. Χρηματοδότησε άμεσα περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ στην παραγωγή εξοπλισμού της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΑΜ.

Φωτογραφία αρχείου Reuters