F-16: «Γκρίνια» στη Βουλγαρία για την καθυστέρηση παράδοσης των μαχητικών

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, Στέφαν Γιάνεφ, δήλωσε σήμερα στα μέσα ενημέρωσης ότι θα καθυστερήσει η παράδοση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 για τα οποία έχει ήδη πληρώσει, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο καιρό κρατήσει η καθυστέρηση.

Ο Γιάνεφ συναντήθηκε με εκπροσώπους της Lockheed Martin στις 9 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά τη λήψη επιστολής από την εταιρεία που επιβεβαίωνε ότι οι παραδόσεις θα καθυστερούσαν. Η αρχική συμφωνία ήταν ότι η Βουλγαρία θα παραλάμβανε τα δύο πρώτα F-16 το 2023, άλλα τέσσερα το 2024 και άλλα δύο την ίδια χρονιά.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η καθυστέρηση θα είναι θέμα μηνών και όχι ετών. Σήμερα ο Γιάνεφ είπε ότι θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τη μείωση της καθυστέρησης. Ερωτηθείς για τις παραδόσεις των F-16, ο Πρόεδρος Ράντεφ είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξει καθυστέρηση και ότι «δεν θα είναι μικρή».

Η Βουλγαρία ανησυχεί για την ασφάλεια του εναέριου χώρου της

Ο Ράντεφ είπε ότι η καθυστέρηση ήταν «εξαιρετικά ανησυχητική για τις ένοπλες δυνάμεις μας». Είπε ότι δημιουργεί τον κίνδυνο η Βουλγαρία να χάσει την εναέρια κυριαρχία της και «να χάσει την ικανότητα να προστατεύει τον δικό της εναέριο χώρο, που είναι και ο εναέριος χώρος του NATO».

Όταν ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την απόκτηση των F-16 από τη Βουλγαρία, η χώρα πλήρωσε το ισοδύναμο σε δολάρια ΗΠΑ, περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων λέβα σε εφάπαξ μεταφορά, επειδή ήταν πελάτης για πρώτη φορά. Για τη λειτουργία των F-16, η Βουλγαρία θα πρέπει επίσης να αναβαθμίσει την αεροπορική της βάση Graf Ignatiev, με κόστος που σχεδιάζεται να φτάσει περίπου τα 300 εκατομμύρια λέβα.

Η προσωρινή βουλγαρική κυβέρνηση του 2021 έστειλε αίτημα στη Lockheed Martin σχετικά με την απόκτηση επιπλέον οκτώ F-16. Η τιμή για μία δεύτερη παρτίδα μαχητικών είναι πιθανό να είναι υψηλότερη, αλλά ως υπάρχων πελάτης, η Βουλγαρία θα δικαιούται να πληρώσει σε δόσεις.

Η Βουλγαρία αυτή τη στιγμή προστατεύει τον εναέριο χώρο της χρησιμοποιώντας παλιά MiG-29 σοβιετικής κατασκευής, τα οποία συντηρούντε με τεράστιο κόστος. Πέρυσι, ένα MiG-29 της Βουλγαρικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα και στοίχισε τη ζωή του πιλότου.

Πηγή: Sofia Globe