Η Ουκρανία θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερο από το αναμενόμενο για να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από το Βέλγιο, τα οποία αρχικά ήταν προγραμματισμένο να φτάσουν μέχρι το τέλος του 2024.
Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα Le Soir, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των F-16 έχει πάει πίσω, με τα πρώτα μαχητικά να είναι πλέον απίθανο να φτάσουν μέχρι τις αρχές του 2025.
Τον Μάιο, το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι θα στείλει 30 αμερικανικής κατασκευής F-16 στην Ουκρανία, με τις παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη του 2024.
Ο υπουργός Άμυνας του Βελγίου, Ludivine Dedonder, επισκέφθηκε την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα για να επανεξετάσει τις επιχειρήσεις του βελγικού στρατού για το 2025. Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του κατέστη σαφές ότι η παράδοση των F-16 στην Ουκρανία δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.
Δεν υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευμένοι Ουκρανοί πιλότοι
Σύμφωνα με το βελγικό υπουργείο Άμυνας, η καθυστέρηση οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, κυρίως της έλλειψης επαρκώς εκπαιδευμένων Ουκρανών πιλότων και των ελλείψεων σε ανταλλακτικά.
Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη λόγω της καθυστερημένης άφιξης της πρώτης παρτίδας των βελγικών stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 από τη Lockheed Martin, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των δυνατοτήτων του Βελγίου.
Η έκθεση του βελγικού ΥΠΑΜ τονίζει ότι η παράδοση των μαχητικών στην Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την άφιξη των F-35 στο Βέλγιο.
Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων ήταν επίσης ένα σημαντικό σημείο ανησυχίας. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε τον περασμένο Αύγουστο ότι η Ουκρανία δεν είχε τους εκπαιδευμένους πιλότους που ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία των F-16, προσθέτοντας ότι η χώρα είχε έλλειψη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε προσωπικό.
Στις 26 Αυγούστου, ένα από τα δυτικά μαχητικά συνετρίβη ενώ βρισκόταν σε αποστολή αναχαίτισης ρωσικών πυραύλων, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου.
Μετά από αυτό το περιστατικό, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αποκάλυψαν ότι άλλαξαν το επίκεντρο του εκπαιδευτικού τους προγράμματος για Ουκρανούς πιλότους, από έμπειρο προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας σε νεότερους δόκιμους.
Αυτή η αλλαγή συνέβαλε στο να αποκτήσει η Ουκρανία έναν πλήρως επιχειρησιακό στόλο αεροσκαφών δυτικής κατασκευής αρκετούς μήνες αγότερα από το προγραμματισμένο.
Επί του παρόντος, Ουκρανοί πιλότοι συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους F-16 σε πολλές χώρες. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Ουκρανία παρέλαβε τα δύο τελευταία F-16 από την Ολλανδία.
Με πληροφορίες από: The Eurasian Times / Φωτογραφίες αρχείου Reuters