Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους ηγέτες του Κογκρέσου τον περασμένο μήνα να εγκρίνουν μια νέα συμφωνία εξοπλισμών με την Τουρκία, η οποία περιλαμβάνει και τα μαχητικά F-16, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν στην Τουρκία πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον υπάρχοντα στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Εκτός από τη συμφωνία για πυραύλους και τα ανταλλακτικά, η Τουρκία ελπίζει να υπογράψει μια πολύ μεγαλύτερη συμφωνία με τις ΗΠΑ, αξίας περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για 40 νέα αεροσκάφη F-16.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε πρόσφατα ότι μια συμφωνία για τα F-16 με την Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Συμμαχίας. Ωστόσο, οι προτεινόμενες συμφωνίες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν την αντίθεση από αρκετούς αμερικανούς νομοθέτες, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Ρωσία και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.
Κύριο «εμπόδιο» η Ελλάδα
Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι στηρίζουν την συμφωνία για τα F-16, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση της αμυντικής σχέσης ΗΠΑ-Τουρκίας, η οποία ήρθε σε ρήξη όταν η Άγκυρα επέλεξε να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας S-400 το 2017. Επίσης, οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «απομακρύνουν» άλλο την Τουρκία, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύξει στενότερες συνεργασίες με τους αντιπάλους τους, δηλαδή τη Ρωσία και την Κίνα.
Η προτεινόμενη συμφωνία περιλαμβάνει και την πώληση των πυραύλων AIM-9 Sidewinder, των πυραύλων AIM-120 Amraam, μαζί με ραντάρ και άλλο εξοπλισμό που θα κοστίσουν στην Τουρκία περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος.
Το κύριο εμπόδιο για την πώληση βρίσκεται στο Κογκρέσο, όπου νομοθέτες και από τα δύο μέρη έχουν αντιταχθεί στη συμφωνία για τα F-16. Μέλη της Βουλής από την φιλοελληνική ομάδα Hellenic Caucus αντιτάχθηκαν στη συμφωνία με επιστολές προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, πέρυσι, επικαλούμενοι τις αγορές ρωσικών όπλων και τη διαμάχη της Τουρκίας με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.
Με πληροφορίες από: Business Insider / Φωτογραφία αρχείου