F-16: Αμερικανικά μαχητικά προσγειώνονται στην Ισλανδία

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ έχει στέλνει μαχητικά αεροσκάφη F-16 C Fighting Falcon  στην αεροπορική Βάση Keflavik στην Ισλανδία, μια από τις πιο διάσημες μαχητικές βάσεις την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ένα αεροσκάφος F-16 C Fighting Falcon έφτασε στην Αεροπορική Βάση Keflavik της Ισλανδίας στις 25 Ιουλίου 2019. Περισσότεροι από 100 αεροπόροι και επιπλέον μαχητικά F-16 Fighting Falcons αναμένεται να μεταβούν στην αεροπορική βάση της Ισλανδίας για να υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις της Αμερικής απέναντι στη νατοϊκή συμμαχία. Και άλλα έθνη του ΝΑΤΟ διεξήγαγαν τη συγκεκριμένη αποστολή στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Δανίας και της Ιταλίας.

«Η διεξαγωγή αποστολών με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ καταδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για ειρήνη και μας προετοιμάζει καλύτερα να ανταποκριθούμε σε μια σειρά πιθανών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε θέματα ασφάλειας και ανθρωπιστικής βοήθειας», δηλώνουν στελέχη της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Η Ισλανδία άρχισε να φιλοξενεί αμερικανικά μαχητικά στις βάσεις της λίγο μετά την αρχή του Ψυχρού Πολέμου, από το 1951 συγκεκριμένα.

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στη δεκαετία του ’80, η βάση στην Ισλανδία φιλοξένησε αεροσκάφη τύπου E-3 Sentry AWACS και KC-135 Stratotanker από την CONUS καθώς και  HC-130 Hercules από την RAF Woodbridge, ενώ ελικόπτερα τύπου HH-3 Jolly Green Giant και αργότερα HH-60G Pave Hawk επιχειρούσαν από το Keflavik  αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν και πάλι να χρησιμοποιούν ενεργά την αεροπορική Βάση Keflavik στην Ισλανδία. Η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει τους διαδρόμους και τις πλατφόρμες της παλαιάς βάσης έτσι ώστε η βάση να μπορεί να δέχεται και πιο βαριά αεροσκάφη, τύπου C-5, άλλα και τα νέα προηγμένα μαχητικά F-35.

Πηγή: Defence Blog