Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας δήλωσε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ότι «βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο» οι διαπραγματεύσεις για τελική συμφωνία με την Boeing, αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφορικά με την προμήθεια 36 νέων και προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15ID, ενώ ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την συνεργασία των δύο χωρών.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια» και τόνισε ότι πλέον θα εξαρτηθεί από την κυβέρνηση της Ινδονησία για το αν θα αποφασίσει τελικά να δώσει με την σειρά της το «πράσινο φως» για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν μέσω αυτής της συμφωνίας να ενισχύσουν τις διμερείς στρατηγικές και στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, λόγω της αυξανόμενης έντασης και προκλητικότητας της Κίνας.
With F-15ID featuring the #EPAWSS EW suite previously only associated with F-15EX, @BoeingDefense tells me that as the exact configuration for #Indonesia has yet to be determined, it's not yet in a position to say what the chief differentiators between the two variants are. pic.twitter.com/xBZuUwlG3K
— Gareth Jennings (@GarethJennings3) February 11, 2022
Οι διαπραγματεύσεις και τα…Rafale
Στο πλαίσιο αυτό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση των προηγμένων μαχητικών με σχετική ανακοίνωση στις 10 Φεβρουαρίου 2022, με το συνολικό κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος να υπολογίζεται σε σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα 36 μαχητικά να κοστίζουν περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια και τον συναφή οπλισμό, υλικοτεχνική υποστήριξη και εξοπλισμό να ανέρχεται περίπου στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι διαπραγματεύσεις ήταν αρχικά δύσκολες, διότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Boeing είχε ανησυχίες και αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Ινδονησίας να ανταποκριθεί στις πληρωμές του προγράμματος προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών, ενώ πηγές πληροφόρησης αναφέρουν ότι ενδεχόμενη υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει το 2023.
Ο Υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ζήτημα και απάντησε ότι «η Boeing δέχθηκε να αποπληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα με δόσεις και με το συνολικό οικονομικό πακέτο, το μεγάλο πρόβλημα έχει διευθετηθεί ώστε όλα να είναι στη θέση τους» αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον το τελευταίο εμπόδιο είναι η πολιτική βούληση και απόφαση για να «πέσουν οι υπογραφές».
Για την Ινδονησία, η αγορά των νέων και προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-15ID αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Προέδρου της χώρας να εκσυγχρονίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας του, η οποία ωστόσο αντιμετωπίζει έναν αυξημένο πληθωρισμό και πιέσεις για την υλοποίηση μεγάλων έργων σε κεντρικές και κομβικές υποδομές και εγκαταστάσεις στην επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τζακάρτα έχει ήδη υπογράψει την απόκτηση 42 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.