F-15EX: Η Boeing εξετάζει την μετατροπή του μαχητικού νέας γενιάς σε αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ ήδη παραλαμβάνει τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX τα οποία βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία με στόχο να έχει στο οπλοστάσιό της περίπου 100 «Αετούς» νέας γενιάς όταν ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της USAF, με στόχο την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της σε αποστολές αεροπορικής υπεροχής και κυριαρχίας.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Boeing εξετάζει την πιθανή μετατροπή των μαχητικών τύπου F-15EX σε αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, όπως ακριβώς τα αεροσκάφη τύπου EA-18G Growler του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε υψηλόβαθμο στέλεχος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Όπως έχουμε αναφέρει ήδη στο OnAlert.gr, τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX διαθέτουν προηγμένα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Eagle Passive Active Warning Survivability System (EPAWSS), το οποίο θα προσφέρει νέες δυνατότητες στους προηγμένους «Αετούς» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένας ακόμα παράγοντας που έβαλε σε «σκέψεις» την Boeing για «πειραματισμούς» είναι το γεγονός ότι τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-15EX έχουν την ικανότητα εξοπλισμού με μεγάλου αριθμού πυραύλων και πυρομαχικών, αφού έχουν 12 θέσεις εκτόξευσης βλημάτων (hardpoints), που μπορούν να αξιοποιηθούν για τον εξοπλισμό τους με ατρακτίδια και όπλα ηλεκτρονικού πολέμου. Τέλος, η ικανότητα να αναπτύσσει ταχύτητες έως και 2,5 Mach, θα επιτρέπουν στα F-15EX να επιχειρούν με αποτελεσματικό τρόπο για την καταστολή εχθρικών δυνάμεων αεράμυνας, εκτελώντας δηλαδή αποστολές SEAD.

Υπενθυμίζεται πως τα F-15EX θα αντικαταστήσουν σημαντικό αριθμό παλαιότερων F-15 C/D, ωστόσο υπάρχουν αρκετά ερωτήματα, διότι από την μια ο προτεινόμενος προϋπολογισμός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ για το οικονομικό έτος 2025 προβλέπει την προμήθεια μόνο 18 μαχητικών F-15EX, αλλά από την άλλη οι Αμερικανοί νομοθέτες επιθυμούν να ενισχύσουν την γραμμή παραγωγής με περαιτέρω χρηματοδότηση 271 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 24 περισσότερων F-15EX το 2026.

Με πληροφορίες από: Aviation Week