F-15EX: «Φορτωμένα» θα είναι τα νέα μαχητικά των ΗΠΑ με 12 hardpoints – Eπιτυχημένες οι πρώτες δοκιμές

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η αεροπορική βάση Edwards της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ένα ζεύγος μαχητικών τύπου F-15EX Eagle II πραγματοποίησε στις 29 Νοεμβρίου 2022 επιτυχημένες εκτοξεύσεις βλημάτων στον Κόλπο του Μεξικού, προκειμένου να δοκιμάσουν τους νέους φορείς πυραύλων (hardpoints) που έχουν διαμορφωθεί στα πτερύγια των αεροσκαφών.

Οι πιλότοι της 96ης Πτέρυγας Δοκιμών της USAF εκτόξευσαν έναν πύραυλο αέρος – αέρος μεσαίου βεληνεκούς τύπου AIM-120 AMRAAM από τον φορέα με την ονομασία «Station 1» και έναν πύραυλο αέρος – αέρος μικρής εμβέλειας τύπου AIM-9X από τον φορέα με την ονομασία «Station 9».

Στόχος ο εξοπλισμός των μαχητικών με 12 πυραύλους

Πρόκειται για την πρώτη και παράλληλα επιτυχημένη δοκιμαστική πτήση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που επιβεβαίωσε ότι τα όπλα μπορούν να εκτοξευτούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα από τους νέους φορείς, ενώ το επόμενο βήμα είναι δοκιμαστική πτήση των F-15EX Eagle II με δώδεκα πυραύλους αέρος – αέρος.

«Είμαι πραγματικά περήφανος που συμμετέχω σε αυτή την στιγμή – ορόσημο για το πρόγραμμα F-15EX για την επίτευξη αυξημένης χωρητικότητας ωφέλιμου φορτίου στις αεροπορικές μας δυνάμεις», δήλωσε ο ένας εκτ των πιλότων που συμμετείχαν στις δοκιμές.

Πράγματι, αυτή είναι μια από τις πολλές «αναβαθμίσεις» ικανοτήτων που θα προσφέρει το νέο αυτό μαχητικό στην USAF. Πριν από το F-15EX Eagle II, τα προηγούμενα μοντέλα αεροσκαφών τύπου F-15 μπορούσαν να εξοπλιστούν με οκτώ πυραύλους αέρος – αέρος, ενώ το F-15EX Eagle II διαθέτει τέσσερις επιπλέον φορείς πυραύλων (συνολικά 12) που βρίσκονται στα άκρα των πτερυγίων.