Μια απρόσμενη διπλωματική «κρίση» έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στη Γαλλία και στην Βρετανία αναφορικά με την χρήση των, γαλλικής κατασκευής, πυραύλων αέρος – επιφανείας τύπου Exocet που χρησιμοποίησε η Αργεντινή για να βυθίσει το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων HMS Sheffield, κατά την διάρκεια του Πολέμου των Φώκλαντς.
Ειδικότερα, Βρετανοί βουλευτές έχουν ζητήσει την διενέργεια έρευνας για το αν η Γαλλία είπε ψέματα για την ύπαρξη ή όχι των περίφημων «kill switches» στα αντιπλοϊκά βλήματα, με άλλα λόγια μια τεχνολογία που επέτρεπε στους Γάλλους να απενεργοποιήσουν την επιχειρησιακή λειτουργία των πυραύλων τύπου Exocet που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 40 Βρετανούς ναύτες.
Μάλιστα, ο Γάλλος Πρόεδρος είχε αποκαλύψει στην βιογραφία του ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ τον απειλούσε με πυρηνικό πλήγμα στα νησιά Φώκλαντς, αν δεν της έδινε τους κωδικούς για τα «kill switches» ώστε να θέσουν εκτός λειτουργίας τους Exocet, που είχαν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και φόβο στο βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η «μαύρη επέτειος» και η καχυποψία των Βρετανών
Σήμερα, 4 Μαΐου συμπληρώνονται 40 χρόνια από την επίθεση με τους γαλλικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους στο αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων HMS Sheffield και οι Βρετανοί βουλευτές θέλουν να εξακριβώσουν το αν η γαλλική κυβέρνηση ήταν ειλικρινής μαζί τους για τα «kill switches», την ύπαρξη των οποίων είχε αρνηθεί ο τότε Γάλλος Πρόεδρος Μιτεράντ στην Βρετανίδα Πρωθυπουργό.
Ο Πρόεδρος της ειδικής επιτροπής άμυνας του βρετανικού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το θέμα «χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση», ενώ ο πρώην υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ είπε ότι η Γαλλία πρέπει να είναι «ανοιχτή και ειλικρινής» σχετικά με το τι συνέβη στον πόλεμο του 1982.
Από την άλλη, βουλευτής των Συντηρητικών δήλωσε πως «αν οι πύραυλοι τύπου Exocet είχαν όντως ουσιαστικά έναν διακόπτης λειτουργίας on/off, οι Γάλλοι θα έπρεπε να μας το είχαν πει. Αν αποδειχθεί ότι οι πληροφορίες αποκρύπτονταν, αυτό θα ήταν ένα από τα πιο επαίσχυντα επεισόδια στις διμερείς μας σχέσεις. Πολλοί Βρετανοί ναυτικοί πέθαναν εξαιτίας αυτών των όπλων, και οφείλουμε στις οικογένειες εκείνων που πέθαναν, και στην ιστορία, να φτάσουμε στην αλήθεια. Μπορεί οι Γάλλοι να μας είπαν όλα όσα έπρεπε να μάθουμε, αλλά χρειαζόμαστε να είναι διαφανείς».