Exocet: Νέα παραγγελία από τη Γαλλία για τους αντιπλοϊκούς πυραύλους στη νεότερη έκδοση Block 3C, για τις φρεγάτες FREMM και FDI

πύραυλος επιφανείας - επιφανείας τύπου Exocet MM40 B3

Η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA) του γαλλικού Υπουργείου Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, 24 Μαΐου 2024, ότι ανέθεσε νέα σύμβαση στην MBDA για την απόκτηση των αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet MM40 Block 3C που προορίζονται να εξοπλίσουν τις φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας.

Η έκδοση B3C του πυραύλου στοχεύει στη διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας του MM40 στο υψηλότερο επίπεδο, ιδίως προσφέροντας αυξημένες επιδόσεις όσον αφορά το βεληνεκές, την ακρίβεια και την αντιμετώπιση στα αντίμετρα.

Έχοντας βεληνεκές μεγαλύτερο από 200 χιλιόμετρα, η νέα έκδοση B3C παρέχει νέα τεχνολογία αναζήτησης και ανάπτυξη νέων αλγορίθμων που έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται στις πιο πρόσφατες επιχειρησιακές απαιτήσεις του πολέμου κατά πλοίων.

Η έκδοση Block 3C του πυραύλου βασίζεται στις διαδοχικές βελτιώσεις που έγιναν στην οικογένεια των πυραύλων Exocet καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας της με διάφορα ναυτικά σε όλο τον κόσμο. Ο πύραυλος Exocet MM40 Block 3C θα εξοπλίζει τις φρεγάτες πολλαπλών αποστολών FREMM, τις φρεγάτες FDA και τις φρεγάτες FDI.

Η γαλλική φρεγάτα πολλαπλών αποστολών FREMM «Alsace», στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, εκτόξευσε με επιτυχία τον προηγμένο αντιπλοϊκό πύραυλο Exocet MM40 Block 3c, ως μία δοκιμή πριν αποφασίσει το υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει σε νέα παραγγελία.

Αυτοί οι πύραυλοι θα προστεθούν στους πυραύλους της ίδιας έκδοσης που έχουν ήδη παραγγελθεί, η παράδοση των οποίων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2024. Ο εκσυγχρονισμός των MM40 B3 από την MBDA στην έκδοση B3C βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Πηγή: DGA