Σε συμφωνία για απόκτηση από την Ελλάδα 16 αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block-3, δηλαδή τελευταίας γενιάς, κατέληξαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, που βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 16 νέοι Exocet θα τοποθετηθούν στις φρεγάτες Belharra, καθώς και σε πυραυλακάτους, με αντίστοιχη «μετακίνηση» των Exocet παλαιότερης γενιάς σε επάκτιες συστοιχίες.
Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών τους, ο κ. Δένδιας εξήρε την στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας – Γαλλίας, κάνοντας αναφορά και στην υπογραφή της συμφωνίας για τους Exocet Block-3.
Ανέφερε ακόμη πως Ελλάδα και Γαλλία έχουν κοινή θέση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο «ReaArm Europe» τόνισε – κάνοντας έμμεση αναφορά στην Τουρκία – πως σε αυτό πρέπει να μετάσχουν εταίροι που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς χώρες που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές θέσεις για την ασφάλεια, θα μπορούσαν να μετέχουν στην προσπάθεια άμυνας της Ευρώπης», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην θαλάσσια άμυνα – την οποία χαρακτήρισε θεμέλιο λίθο για την ευρωπαϊκή άμυνα – επισημαίνοντας πως εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε την θαλάσσια οδό να έχει μεγάλη αστάθεια.
«Αυτό εξηγεί και η παρουσία πολεμικών γαλλικών πλοίων στην Ελλάδα και σας ευχαριστώ για τον τρόπο υποδοχής στην Ελλάδα του συνόλου του γαλλικού ναυτικού», είπε ο κ. Λεκορνύ.
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε και για τους πυραύλους υπογράψαμε για τους Exocet, καθώς δεν μπορούν να είναι υποεξοπλισμένα τα πλοία ή τα αεροπλάνα», είπε ο κ. Λεκορνύ, ενώ σε μια έμμεση αναφορά στο θέμα των Meteor για τους οποίους ενδιαφέρεται η Τουρκία σημείωσε πως «κάποιοι παρατηρητές ή κάποια μέσα ενημέρωσης υποβαθμίζουν τις σχέσεις των δύο κρατών».
Σχετικά με την πιθανότητα απόκτησης από την Ελλάδα τέταρτης φρεγάτας Belharra, ο κ. Λεκορνύ είπε πως γνωρίζοντας πλέον τις ανάγκες της Ελλάδας σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη που έδειξε η χώρα μας στη Γαλλία, την οδηγεί στο να μπορεί να αναλάβει περισσότερους κινδύνους.
«Δυνάμει των αποφάσεων που θα λάβετε θα πούμε στη Naval να ενισχύσει την παρουσία της στην Ελλάδα πάντοτε σε συνδυασμό με τους τοπικούς «παίκτες» και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά», είπε ο κ. Λεκορνύ.
Ο Νίκος Δένδιας τόνισε από την πλευρά του ότι:
«Σήμερα πραγματοποιήσαμε μια γόνιμη συνάντηση στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης μας και των κοινών δεσμών, γι’ αυτό δεν μπορώ να μην αναφέρω την στρατηγική εταιρική σχέση που είχαμε κάνει και με το άρθρο 2, της σ διασφαλίζεται το κοινό μας συμφέρον για την κυριαρχία μας.
Ο ΥΕΘΑ σημειώσει ότι η Ελλάδα να διατηρεί τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί αλλά απειλείται», ενώ έγινε γνωστό ότι εκτελείται ήδη η σύμβαση για τα ελικόπτερο τύπου ΝΗ90.