Eurosatory 2024: Ο Δένδιας στα εγκαίνια της αμυντικής έκθεσης στο Παρίσι – Η παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας [pics]

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρέστη σήμερα, Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024, στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Eurosatory 2024», που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Κατά την τελετή, ο Έλληνας Υπουργός έκοψε από κοινού την κορδέλα των εγκαινίων της έκθεσης με τον Υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Sébastien Lecornu, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, εγκαινίασε το ελληνικό περίπτερο αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στο ελληνικό περίπτερο, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) Αναστάσιος Ροζολής.

Ο Νίκος Δένδιας, στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, δήλωσε:

«Είναι μεγάλη μου χαρά σήμερα εδώ, στο Παρίσι, στη μεγάλη αμυντική έκθεση, τη «Eurosatory 2024», να εγκαινιάζω το ελληνικό περίπτερο, το περίπτερο των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

Και, μάλιστα, να έχω και μια δεύτερη μεγάλη χαρά, να είναι δίπλα μου, μαζί μου, ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα να πω ότι είναι ένα σημαντικό βήμα σήμερα για τις ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις, διότι για πρώτη φορά με την κρίση έχουμε ένα ενιαίο ελληνικό περίπτερο, υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έχουμε, δηλαδή, μια μεγαλύτερη και διακριτή παρουσία σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή αμυντική έκθεση. Δίνουμε το αποτύπωμα, το δικό μας, το ελληνικό αποτύπωμα. Τη δυνατότητά της να μετάσχουμε και εμείς οι Έλληνες, η πατρίδα μας, στη συλλογική προσπάθεια που γίνεται στην Ευρώπη, στην ΕΕ, για να δημιουργήσουμε μια στρατηγική αυτονομία.

Έχω πει, βεβαίως, πάντοτε ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν είναι κατ’ αντίστιξη με το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, είναι σε μια συνεργατική φάση. Είναι για να μπορέσουμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα μαζί.

Στην Ελλάδα, όπως ξέρετε, πολύ πρόσφατα, με μια συντριπτική πλειοψηφία, με πλειοψηφία 80% και 90%, ψηφίστηκε η δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας, του ΕΛΚΑΚ.

Θεωρούμε ότι το ΕΛΚΑΚ θα είναι ο σύνδεσμος μεταξύ της χρηματοδότησης, των αναγκών των Γενικών Επιτελείων και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος. Και μάλιστα θα είναι μεγάλη μας χαρά πολύ σύντομα να καλωσορίσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτό το οικοσύστημα, μαζί βεβαίως με εταιρείες άλλων φιλικών χωρών, όπως η Γαλλία.

Καταλήγω λέγοντας ότι ήταν μεγάλη τιμή για μένα που ο ομόλογός μου, ο Γάλλος Υπουργός, ο Sébastien Lecornu, μου ζήτησε μαζί με τον Υπουργό του Λιβάνου, να ανοίξουμε αυτή τη μεγάλη Έκθεση, να εγκαινιάσουμε αυτή τη μεγάλη Έκθεση μαζί. Όμως δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω καταληκτικά το πόσο σημαντικό βήμα είναι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η σημαντική τους παρουσία σήμερα εδώ στο Παρίσι. Και πάλι ευχαριστώ πολύ».

H συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΑΜ και η επίσκεψη στο περίπτερο της Κύπρου

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας «EUROSATORY 2024», ο κ. Δένδιας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα, με τον οποίο επισκέφθηκαν από κοινού το κυπριακό περίπτερο.

«Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ, μετά από πρόσκληση του φίλου Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο κυπριακό περίπτερο στην γαλλική Αμυντική Έκθεση Εurosatory 2024», είπε αρχικά ο κ.Δένδιας.

«Είναι η πρώτη φορά που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παρουσία, με ένα μάλιστα εντυπωσιακό περίπτερο, σε αυτήν την Έκθεση. Έτσι, πρέπει να πω, ότι ο Ελληνισμός έχει δύο περίπτερα. Και για μένα ήταν χαρά και τιμή να συναντήσω τον Υπουργό και όχι μόνο να περιηγηθώ στο περίπτερο που δείχνει ότι η Κύπρος έχει ένα οικοσύστημα αμυντικών βιομηχανιών. Το οποίο μάλιστα προσβλέπω να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το δικό μας οικοσύστημα», πρόσθεσε.

«Κάλεσα τον κ. Υπουργό να έρθει στο Συμπόσιο το οποίο θα γίνει στην Αθήνα το φθινόπωρο, ενώ μου έδωσε και την ευκαιρία να έχουμε, όπως πάντα, μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος. Να συμφωνήσουμε ορισμένα θέματα και να ανανεώσουμε την συνάντησή μας, κατ’ αρχάς στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο, αλλά και αργότερα το φθινόπωρο, ώστε να εμβαθύνουμε περισσότερο τις αδελφικές σχέσεις της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε.

Επίσης, ο ΥΕΘΑ είχε στον χώρο της «Eurosatory 2024» σειρά επαφών με εκπροσώπους αμυντικών εταιρειών και εταιρειών αμυντικής τεχνολογίας.

Η παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη «Eurosatory 2024»

Δυναμική συμμετοχή έχουν οι ελληνικές εταιρείες στη διεθνή έκθεση άμυνας και ασφάλειας Eurosatory 2024 που άνοιξε τις πύλες της στο Παρίσι τη Δευτέρα 17 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου μέσω του Ελληνικού Περιπτέρου που διοργανώνεται για πρώτη φορά από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), με τη συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Άμυνας της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας και την προώθηση της ελληνικής καινοτομίας.

Συνολικά, 22 εταιρείες, οντότητες και οργανισμοί από την Ελλάδα θα συμμετέχουν στη μεγαλύτερη έκθεση άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ειδικότερα υπό την αιγίδα του Ελληνικού Περιπτέρου συμμετέχουν οι εξής οντότητες και εταιρείες: Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), ENTERPRISE GREECE S.Α, DEFEA-ROTA SA,AKMON S.A., ALTUS LSA, B&T COMPOSITES , CENSUS S.A., COMPONOUS,  ELMON SA,  FEAC ENGINEERING PRIVATE COMPANY, GLASSART S.A.,   HELLENIC DEFENCE SYSTEMS SA, IANUS CONSULTING GREEK BRANCH, INTRACOM DEFENSE, LAMBDA AUTOMATA, MEVACO S.A., MILTECH HELLAS SA, PAPAGEORGIOU WIRELAND.

Δυνατοί συμβολισμοί

Στο χώρο του ΣΕΚΠΥ στην έκθεση, εκτός από τις εταιρείες οι οποίες εκθέτουν τα καινοτόμα προϊόντα τους, υπάρχουν ιδιαίτερα συμβολικά εκθέματα και ιστορικές παραπομπές.

Ειδικότερα, ιδιαίτερη θέση έχει δημιουργηθεί για τον Παντελή Καρασεβδά (1876-1946), ο οποίος ήταν έφεδρος Υποστράτηγος του Ελληνικού Στρατού και έφεδρος Συνταγματάρχης του Γαλλικού Στρατού.

Οι επισκέπτες μπορούν να δουν φωτογραφίες και να διαβάσουν για τον Παντελή Καρασεβδά ο οποίος ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στο αγώνισμα της σκοποβολής στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Πολέμησε στον ατυχή πόλεμο του 1897, στον Μακεδονικό Αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον αγώνα της Βορείου Ηπείρου το 1914. Πολέμησε επίσης στη μάχη του Βερντέν όπου γνωρίστηκε προσωπικά με τον Στρατηγό Ντε Γκωλ, στη Μάχη των Δαρδανελίων ως επικεφαλής στη Λεγεώνα των Ξένων καθώς και στη Μάχη του Σκρα και αργότερα στη Μικρασιατική εκστρατεία και στην Εθνική Αντίσταση. Ανέπτυξε επίσης σημαντική πολιτική δράση καθώς τον διακατείχαν έντονες δημοκρατικές και φιλελεύθερες πεποιθήσεις.

Επίσης, στον χώρο του ΣΕΚΠΥ θα υπάρχει ένα ξεχωριστό έκθεμα που δεν συνηθίζεται σε στρατιωτικές εκθέσεις αλλά φέρει ιδιαίτερα σημαντικούς συμβολισμούς. Θα εκτίθεται δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, καθώς φέτος οι Ολυμπιακοί Αγώνες λαμβάνουν χώρα στο Παρίσι όπου φιλοξενείται η έκθεση.

Η παρουσία των ελληνικών εταιρειών είναι ακόμα πιο δυναμική από την τελευταία έκθεση Eurosatory το 2022 καθώς η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναπτύσσεται και ισχυροποιείται.