Eurosatory 2024: Η Patria παρουσίασε το νέο ΤΟΜΠ στο πλαίσιο του προγράμματος FAMOUS που συμμετέχει και η Ελλάδα

Η φινλανδική εταιρεία Patria παρουσίασε ένα πρωτότυπο του νέου τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (APC), στο πλαίσιο του προγράμματος FAMOUS κατά τη διάρκεια της έκθεσης Eurosatory 2024 που είναι σε εξέλιξη στο Παρίσι.

Το νέο τεθωρακισμένο όχημα ζυγίζει 15 τόνους και μπορεί να μεταφέρει 12 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών πληρώματος.

Έχει λειτουργική αυτονομία 600 χιλιομέτρων και ταχύτητες που φτάνουν τα 88 χιλιόμετρα την ώρα. Ο χώρος μετάδοσης του κινητήρα του APC είναι τοποθετημένος μπροστά, ελευθερώνοντας περισσότερο χώρο για επιπλέον θωράκιση ή ωφέλιμο φορτίο.

Το νέο ΤΟΜΠ αναμένεται να ξεκινήσει δοκιμές με τις Φινλανδικές Αμυντικές Δυνάμεις αργότερα μέσα στο 2024.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα FAMOUS

Το νέο APC αναπτύχθηκε ως μέρος του προγράμματος Future Highly Mobile Augmented Armored System (FAMOUS) που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με επικεφαλής τη Φινλανδία, η πανευρωπαϊκή προσπάθεια περιλαμβάνει τη Λετονία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Δανία.

Σύμφωνα με την Patria, η πρωτοβουλία στοχεύει στη βελτίωση των δυνατοτήτων χερσαίων μεταφορών των ευρωπαϊκών εθνών με μια νέα πλατφόρμα οχημάτων, ικανά να κινούνται με ευκολία σε όλα τα περιβάλλοντα επιχειρήσεων.

Εκτός από την Patria, άλλες 34 ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στο έργο, μεταξύ των οποίων η γερμανική Diehl, η γαλλική Arquus, η νορβηγική Kongsberg και η ισπανική Indra.

Η σειριακή παραγωγή του FAMOUS APC έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2027, με την φινλανδική εταιρεία να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα είναι ιδανική για να αντικαταστήσει τις παλαιού τύπου πλατφόρμες συμπεριλαμβανομένων των θωρακισμένων οχημάτων μάχης πολλαπλών χρήσεων M113 και MT-LB.

Στη φετινή Eurosatory, το πρωτότυπο του οχήματος παρουσιάστηκε με τον σταθμό όπλων Protector RS6 (RWS) της Kongsberg με πυροβόλο 30 χιλιοστών από την KNDS Γαλλίας.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense / Φωτογραφία Patria