Eurosatory 2024: Αναβαθμισμένα Leopard 2, Leclerc και Panther οι προτάσεις της KNDS και της Rheinmetall για τα άρματα μάχης νέας γενιάς

Το άρμα μάχης Leopard 2A-RC 3.0 της KNDS.

Οι ευρωπαϊκοί αμυντικοί κολοσσοί παρουσίασαν τις προτάσεις τους για τα άρματα μάχης νέας γενιάς στην μεγάλη αμυντική έκθεση στο Παρίσι, Eurosatory 2024.

Από την εξελιγμένη έκδοση του Leopard 2 μέχρι τον μη επανδρωμένο πυργίσκο στο άρμα μάχης KF51 Panther, η KNDS και η Rheinmetall επιδιώκουν να καλύψουν το «κενό» μέχρι να ολοκληρωθεί το γαλλογερμανικό πρόγραμμα για το άρμα μάχης επόμενης γενιάς MGCS (Main Ground Combat System).

Το πρόγραμμα MGCS πρόσφατα έκανε το «επόμενα βήμα» προς την υλοποίησή του, με τις γαλλικές (KNDS, Nexter) και γερμανικές (Rheinmetall, KMW) εταιρείες να συμφωνούν στον καταμερισμό των εργασιών, όπως έχει γράψει και το OnAlert.gr.

To Leopard 2 A-RC 3.0 της KNDS

Η γαλλογερμανική KNDS (μια κοινοπραξία της γαλλικής Nexter και της γερμανικής KWM) παρουσίασε μία αναβαθμισμένη έκδοση του Leopard 2 ως ενδιάμεση λύση, το Leopard 2 A-RC 3.0.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το άρμα μάχης που βασίζεται στο πρότυπο του 2A8, έχει ενισχυμένη αντιβαλλιστική προστασία και έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων 30 χιλιοστών για την αντιμετώπιση απειλών από drone. «Η ισχύς πυρός του Leopard 2 A-RC 3.0 ενισχύεται από ένα κατευθυνόμενο σύστημα πυραύλων με το οποίο μπορούν επίσης να εμπλακούν στόχοι πέρα ​​από την οπτική επαφή ενώ βρίσκεστε εν κινήσει», ανέφερε η εταιρεία.

Η ενσωμάτωση ενός μη επανδρωμένου πυργίσκου θα μειώσει το βάρος του οχήματος και την ανιχνευσιμότητά του.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά σημαίνουν ότι θα έχει βάρος μικρότερο κατά 10% σε σχέση με το Leopard 2 των 60 και πλέον τόνων.

Όπως λέει η KNDS, όλα τα οχήματα Leopard 2, ανεξαρτήτως παραλλαγής, μπορούν να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση A-RC 3.0.

Με την ιδέα του όπλου και του πυργίσκου να έχει ολοκληρωθεί, η KNDS σχεδιάζει να αποκαλύψει μια πλήρως λειτουργική έκδοση στην έκθεση Eurosatory το 2026, για να «εμπλουτίσει» περισσότερο τον σχεδιασμό του πλαισίου. Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, το Leoaprd 2 A-RC 3.0 έχει ήδη δοκιμαστεί και παρουσιάστηκε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Leclerc Evolution από την KNDS

Επίσης, η KNDS παρουσίασε μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του γαλλικού τανκ Leclerc, εξοπλισμένο με το πυροβόλο Ascalon των 120 mm, με κάννη που μπορεί να αντικατασταθεί για να εκτοξεύσει και πυρομαχικά των 140 mm.

Το Leclerc Evolution μπορεί να μεταφέρει πλήρωμα τεσσάρων ατόμων, όπως και το Leopard 2 A-RC 3.0.

Το γαλλικό τανκ προορίζεται να «συμπληρώσει» το νέο Leopard 2 και όχι να το «ανταγωνιστεί», όπως αναφέρει η εταιρεία που τα κατασκευάζει. Το Leclerc θα προτείνεται σε αγορές που το Leopard «δεν είναι σχετικό».

Οι δυνατότητες του Ascalon θα είναι σε θέση να ξεπεράσουν «κατά πολύ» αυτές της τρέχουσας γενιάς πυροβόλων των 120 mm. Ο οπλισμός θα περιλαμβάνει επίσης ένα όπλο των 30 χιλιοστών για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και έναν εκτοξευτή για περιπλανώμενα πυρομαχικά.

Leclerc XLR

EMBT από την KNDS 

Η KNDS παρουσίασε και ένα τρίτο σχέδιο για κύριο άρμα μάχης, το Enhanced Main Battle Tank (EMBT) δίπλα στα Leopard 2 A-RC 3.0 και Leclerc Evolution MBT.

Βασίζεται σε ένα αναβαθμισμένο πλαίσιο Leopard με μικρότερο κινητήρα για αύξηση του χώρου μέσα στο όχημα. Το EMBT διαθέτει τον νέο μη επνδρωμένο πυργίσκο EMBT-ADT 140 της KNDS, ο οποίος περιλαμβάνει το πυροβόλο όπλο Ascalon των 140 mm και το τηλεχειριζόμενο όπλο ARX30 των 30 mm.

Το EMBT περιλαμβάνει επίσης το σύστημα ελέγχου πυρός «SAFE» με δυνατότητα AI της KNDS.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο Breaking Defense, δήλωσε ότι το μελλοντικό MGCS θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με λογισμικό SAFE.

Σε αντίθεση με τα Leonard 2 A-RC 3.0 και τα Leclerc Evolution MBT που εκτίθενται στο Eurosatory, το EMBT απαιτεί πλήρωμα τριών ατόμων και όχι τεσσάρων.

Όπως φαίνεται, στα σχέδια που παρουσιάζονται στην φετινή Eurosatory, οι εταιρείες επιδεικνύουν όλα τα χαρακτηριστικά που θέλουν να ενσωματώσουν στο MGCS.

Η νέα έκδοση του Panther KF51 από την Rheinmetall 

Από την μεριά της, η γερμανική Rheinmetall προτείνει μια πιο μακροπρόθεσμη επιλογή που ονομάζεται «Concept Unmanned Turret» (CUT) για το κύριο άρμα μάχης Panther KF51.

«Οι εμπειρίες από πρόσφατες κρίσεις και πολέμους, εκτός από την προφανή καθυστέρηση του MGCS, δημιουργούν την ανάγκη να δημιουργηθεί μια πρόσθετη μεσοπρόθεσμη λύση», δήλωσε ο Bjoern Bernhard, Διευθύνων Σύμβουλος της Rheinmetall Landsysteme, στο πλαίσιο της Eurosatory.

«Βλέπουμε ότι το MGCS δεν προχωρά όπως νομίζαμε», τόνισε.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του αυτόνομου πυργίσκου, μπορεί να εξοπλιστεί με ένα νέο πυροβόλο όπλο των 130 χιλιοστών ή με κανόνι 120 χιλιοστών της εταιρείας και περιλαμβάνει έναν αυτόματο φορτωτή 25 σφαιρών.

Διαθέτει ένα «πλήρως ψηφιακό» σύστημα εμπλοκής στόχων και ένα πακέτο πολλαπλών αισθητήρων 360 μοιρών. Η Rheinmetall συμπεριέλαβε επίσης το σύστημα ενεργής προστασίας soft-kill Hensoldt Muss 2.0 για τον νέο πυργίσκο και το Iron Fist APS της ισραηλινής Elbit Systems.

Το CUT βρίσκεται ακόμα στην φάση «πρώιμης» ανάπτυξης, αλλά εάν ένας πελάτης ενδιαφέρεται και είναι έτοιμος να επενδύσει, η εταιρεία θα μπορούσε να το έχει έτοιμο για το πεδίο στις αρχές της δεκαετίας του 2030, όπως δήλωσε ο Bjoern Bernhard.

Mε πληροφορίες από: Breaking Defense, Defense News / Φωτογραφίες Reuters