Eurofighter: Βρετανικά μαχητικά πέταξαν για πρώτη φορά με το προηγμένο ραντάρ ECRS Mk2 της Leonardo

REUTERS/Axel Schmidt

Ένα μαχητικό αεροσκάφος Eurofighter Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας (RAF) πέταξε για πρώτη φορά με το νέο ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου (EW) από την Leonardo.

Το Ευρωπαϊκό Κοινό Σύστημα Ραντάρ Mark 2 (ECRS Mk2), έχει σχεδιαστεί για να δίνει στους πιλότους τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να αναγνωρίζουν και να καταστέλλουν τις εχθρικές αεράμυνες με υψηλή ακρίβεια.

Επιτρέπει επίσης στα μαχητικά αεροσκάφη να διακόπτουν τα εχθρικά ραντάρ μέσω ισχυρών ηλεκτρονικών παρεμβολών, διατηρώντας παράλληλα μια ασφαλή απόσταση από τις απειλές.

Η πρόσφατη δοκιμαστική πτήση είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη συμβατότητα του ραντάρ με το αεροσκάφος Eurofighter στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αρχική του παραγωγή και τοποθέτηση.

«Το ραντάρ ECRS Mk2 θα μεταμορφώσει περαιτέρω τον έλεγχο του αέρα από το Eurofighter Typhoon και θα προσφέρει εξαιρετική ικανότητα που οι αντίπαλοί μας θα δυσκολευτούν να αντιμετωπίσουν», δήλωσε Βρετανός αξιωματούχος.

Το ECRS Mk2 αντιπροσωπεύει μια σημαντική αναβάθμιση σε σχέση με το εν λειτουργία ραντάρ ECRS Mk0, παρέχοντας στους πιλότους βελτιωμένη επίγνωση της κατάστασης στον χώρο μάχης.

Το νέο ραντάρ λειτουργεί ως ένα σύστημα πολλαπλών ρόλων που προσφέρει δυνατότητες πέρα ​​από τα τυπικά ραντάρ, καθώς όχι μόνο ανιχνεύει εχθρικά σήματα αλλά εμπλέκεται σε ηλεκτρονική επίθεση.

Σε αντίθεση με άλλα συστήματα ραντάρ, το ECRS Mk2 φέρεται να λειτουργεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, παρέχοντας ένα «τεράστιο πλεονέκτημα» έναντι των αντιπάλων.

Πηγή: The Defense Post / Φωτογραφία αρχείου