Eurofighter Typhoon στην Τουρκία; «Όχι αν δεν σταματήσει ο Ερντογάν τις απειλές κατά της Ελλάδας»

Η Τουρκία προσπαθεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο να «κλείσει» συμφωνία για την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι να θέσει σε επιχειρησιακή λειτουργία τα νέα αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων επόμενης γενιάς τύπου KAAN και την παραλαβή των αναβαθμισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16V.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει περίπου 250 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σε διάφορες διαμορφώσεις και η διαπραγμάτευση για τις ΗΠΑ σχετικά με τον εκσυγχρονισμό τους, ανάγκασε την Άγκυρα να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις, όπως αυτή των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon.

Στην κοινοπραξία MBDA, που κατασκευάζει τους «Τυφώνες», συμμετέχουν εταιρείες από Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία, με αποτέλεσμα να απαιτείται η έγκριση και η σύμφωνη γνώμη των τεσσάρων μερών για να προχωρήσει η οποιαδήποτε διαδικασία πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών. Πηγές στην Τουρκία αναφέρουν ότι όλες οι χώρες, εκτός της Γερμανίας, έχουν δώσει το «πράσινο φως», κάτι που έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Άγκυρα.

Τι αναφέρει ο γερμανικός Τύπος

Ωστόσο, όπως αναφέραμε στο OnAlert.gr, πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής Der Spiegel, αποκάλυψε ότι το Βερολίνο ενέκρινε, μετά από χρόνια, την πώληση στρατιωτικών εξοπλισμών στην Τουρκία, γεγονός που ίσως οδηγήσει και σε μια αλλαγή στάσης των Γερμανών στο θέμα των Eurofighter Typhoon.

Όμως το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης RND ανέφερε ότι η Γερμανία πιθανώς να επιτρέψει την πώληση των αεροσκαφών στην Τουρκία, αν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σταματήσει τις απειλές κατά της Ελλάδας, με αφορμή τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «άτυπη» άρση του εμπάργκο όπλων των Γερμανών, με την πώληση τορπιλών και πυραύλων στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα αισιοδοξίας στην γειτονική μας χώρα, η οποία δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει την χρονική συγκυρία για να πιέσει ακόμα περισσότερο την αγορά 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon.

Με πληροφορίες από: Turkiye Today / RND.de