Το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon στην Τουρκία αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων κατά την διάρκεια των επισκέψεων που θα πραγματοποιήσουν οι Βρετανοί Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην Άγκυρα, ένα ζήτημα που απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες λόγω σχετικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό και διεθνή Τύπο.
Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην ατζέντα των επαφών της Υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, καθώς και του Υπουργού Άμυνας Μπεν Ουάλας θα είναι κυρίως διμερή θέματα που άπτονται του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ ο κ. Γουάλας θα συζητήσει ιδιαιτέρως και θέματα περιφερειακής άμυνας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να τεθούν και επί τάπητος θέματα για τη συνεργασία των αμυντικών τομέων των δύο χωρών, καθώς πυκνώνουν οι αναφορές από την Τουρκία για πιθανή στροφή προς την αγορά μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter τύπου Typhoon.
Το «μπλόκο» στα F-16 «ανοίγει τον δρόμο» στα Eurofighter
Όσο δεν ικανοποιείται το αίτημα της Τουρκίας για την απόκτηση 40 νέων και προηγμένων μαχητικών F-16, μαζί με τα 80 περίπου κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο αεροσκαφών ίδιου τύπου από τις ΗΠΑ, τόσο τα ευρωπαϊκά μαχητικά θα «κερδίζουν έδαφος» στη συζήτηση για την ενίσχυση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι το εθνικό stealth μαχητικό αεροσκάφος TF-X να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία τα επόμενα χρόνια.
Για το ζήτημα αυτό μίλησε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πώλησης των Eurofighter Typhoon στην Τουρκία, λέγοντας πως: «Η Τουρκία είναι σύμμαχος στο NATO και μία σημαντική φίλη του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τακτικά συζητήσεις με την Τουρκία αναφορικά με επιχειρησιακές ικανότητες, ακριβώς όπως έχουμε παρόμοιες συζητήσεις με άλλους συμμάχους», είπε ο εκπρόσωπος.
Η κ. Τρας και ο κ. Γουάλας αναμένεται να επισημάνουν παράλληλα στους Τούρκους ομολόγους τους την πλήρη στήριξη του Λονδίνου στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, προοπτική που εμποδίζει μέχρι στιγμής η Άγκυρα, κάτι που επισήμανε και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη.
Τρας: «Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για εμάς»
Η Βρετανίδα Υπουργός Εξωτερικών κ. Λιζ Τρας είχε ήδη την πρώτη συνάντησή της στην Άγκυρα αργά την Τετάρτη, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι, ενώ όπως ανέφερε στο Twitter ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαστε σημαντικοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι στο NATO, ενώ πρόσθεσε πως μίλησαν για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από κοινού για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», συμπλήρωσε.
Türkiye is an important partner for the UK. We are key European NATO allies.
I met Vice President @fuatoktay in Ankara & talked about the UK & Türkiye deepening our cooperation in areas including energy, defence and security. We continue to work together to support Ukraine. pic.twitter.com/RY6HbhlBwB
— Liz Truss (@trussliz) June 22, 2022
Υπενθυμίζεται ότι ο Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Χασάν Κουτσουκακιούζ, τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κύριο παραγωγό της κοινοπραξίας Eurofighter, ενώ άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah το περασμένο Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι το Eurofighter, το οποίο παράγεται από μια κοινοπραξία της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, «έχει αποδεδειγμένο ιστορικό και είναι η ραχοκοκαλιά της συμμαχικής αεροπορικής άμυνας».
Στο άρθρο υποστηρίζεται μάλιστα πως η έγκριση για τα F-16 είναι αμφίβολη και το Eurofighter είναι η καλύτερη επιλογή για την τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο μέλλον. Μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση και από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις είναι συχνά επιβαρυμένες και το Βερολίνο έχει μια παραδοσιακά προσεκτική προσέγγιση στα τουρκικά αιτήματα όπλων, καθώς εξακολουθεί να εμποδίζει τις εξαγωγές ορισμένων βασικών υλικών για την τουρκική βιομηχανία όπλων.
Φωτογραφία Reuters