Eurofighter Typhoon: Τι θα γίνει με την απόσυρση μαχητικών αεροσκαφών της RAF

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής των Εργατικών Κλάιβ Λιούις κατέθεσε ερώτηση προς τον Βρετανό Υπουργό Άμυνας αναφορικά με τις διαθεσιμότητες στα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Eurofighter Typhoon που υπηρετούν στην βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) και εστίασε στην διαμόρφωση «Tranche 1» που αποτελούν την πρώτη «γενιά» των μαχητικών.

Ειδικότερα, ο Βρετανός βουλευτής της αντιπολίτευσης ρώτησε «πόσα Eurofighter Typhoon Tranche 1 έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία της RAF και πόσα έχουν παραχωρηθεί ως δωρεά στην Ουκρανία από τον Φεβρουάριο του 2022, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Άμυνας για την τελική κατάληξη των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε λέγοντας ότι «από τον Φεβρουάριο του 2022 κανένα Typhoon Tranche 1 δεν έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία της RAF ούτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν στην Ουκρανία. Ο στόλος των αυτών μαχητικών θα ενταχθεί στο πρόγραμμα Reduce to Produce, όπου θα αξιοποιηθούν για ανταλλακτικά και εξαρτήματα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, τα συνολικά 30 Typhoon Tranche 1 θα υπηρετήσουν μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2025, όταν και θα αποσυρθούν 26 μαχητικά ενώ θα παραμείνουν σε εφεδρεία τα υπόλοιπα τέσσερα, τα οποία θα παραμείνουν σε επιχειρησιακή λειτουργία έως το 2027.  Μετά την απόσυρση των «Τυφώνων» διαμόρφωσης Tranche 1, η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει: