OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter Typhoon: Η Τουρκία παρέλαβε την προσφορά της BAE Systems – Στην Άγκυρα ο Βρετανός ΥΠΑΜ

13/03/2025 - 12:20
Eurofighter Typhoon

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας Τζιν Χίλι (αριστερά) και ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ (δεξιά) / Φωτογραφία X

Share on FacebookShare on Twitter

Σημαντικές οι εξελίξεις στην υπόθεση προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon από την Τουρκία, αφού το τουρκικό υπουργείο Άμυνας παρέλαβε την απάντηση – προσφορά της BAE Systems ενώ σήμερα (13.03.2025) ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας, Τζιν Χίλι, επισκέπτεται την Άγκυρα.

Η Τουρκία διαπραγματεύεται με το Ηνωμένο Βασίλειο την προμήθεια 40 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter Typhoon αλλά και την απόκτηση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος – αέρος τύπου Meteor σε συμφωνία «πακέτο».

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2025, η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι έστειλε αίτημα προμήθειας των μαχητικών στους Βρετανούς και σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα πήρε την απαντητική επιστολή από το Λονδίνο, την οποία τώρα η Άγκυρα θα εξετάσει για να διαπιστώσει αν καλύπτει τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχουν τεθεί από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ώστε να ξεκινήσει επίσημα το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ υποδέχτηκε σήμερα τον Βρετανό ομόλογό του, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι στην ατζέντα θα είναι οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, η διπλωματική διάσταση της σύγκρουσης με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και η προμήθεια των Eurofighter Typhoon.

Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ankara’ya resmî ziyaret gerçekleştiren İngiltere Savunma Bakanı John Healey ile bir araya geldi.

Bakan Yaşar Güler, İngiliz mevkidaşını Millî Savunma Bakanlığına gelişinde askerî törenle karşıladı.

İkili ve bölgesel savunma ve güvenlik… pic.twitter.com/nxymcwTqR5

— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) March 13, 2025

Με βάση τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα αφού εξετάσει την απάντηση της BAE Systems, θα λάβει υπόψη τις επιλογές που έχει τόσο για την διαμόρφωση των Eurofighter Typhoon, δηλαδή αν πρόκειται για μεταχειρισμένα Tranche 1 είτε νέα Tranche 4 όσο και για την δυνατότητα αγοράς πυρομαχικών, όπως π.χ τους πυραύλους Meteor και μπορεί να ζητήσει αναθεώρηση της προσφοράς αν κριθεί απαραίτητο.

Σε περίπτωση που γίνουν δεκτές οι αλλαγές που ζητάει η Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα οριστικοποιήσει την συμφωνία. Σημειώνεται ότι αρχική της επιδίωξη ήταν η προμήθεια 40 μαχητικών Eurofighter Typhoon, στην πιο σύγχρονη έκδοση Tranche 4, σε δύο παρτίδες των 20 αεροσκαφών.

Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να αποκτήσει Eurofighter Typhoon Tranche 1 για εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενώ πρέπει να ξεκαθαριστεί και το ζήτημα των Meteor, για το οποίο η Ελλάδα έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους της.

Με πληροφορίες από: SST

Tags: EUROFIGHTER TYPHOONMETEORΒΡΕΤΑΝΙΑΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Eurofighter
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

16/12/2025 - 11:32
Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02

Διαβάστε Επίσης

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

ΗΠΑ: «Σκοτώθηκαν οκτώ ναρκωτρομοκράτες σε νέες αεροπορικές επιδρομές κατά σκαφών στον Ειρηνικό» [vid]

Ο Τραμπ κατέθεσε μήνυση στο BCC απαιτώντας τουλάχιστον 5 δισεκ. δολάρια ως αποζημίωση [vids]

Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: «Οι δράστες φαίνεται πως είχαν υιοθετήσει με την ιδεολογία του ISIS»

Top News

Έντι Γαβριηλίδης για Lady Gaga: Πούλησα το φόρεμα που της έφτιαξα γιατί είχα ξεμείνει από χρήματα

Στο Παρά Πέντε: Το τρέιλερ του επετειακού επεισοδίου που θα προβληθεί από το Mega στις 23 Δεκεμβρίου

Κάτια Ταραμπάνκο: Χώρισε λίγο πριν παντρευτεί - «Δεν ευδοκίμησε η σχέση, επέστρεψα στο σπίτι μου»

Ιωάννα Τούνη για Δημήτρη Αλεξάνδρου: Το παιδί μου θα έχει ψυχολογικά αν δε μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέμα

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert