Eurofighter: Πόσο θα κοστίσουν στην Ιταλία τα 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη που θέλει να αγοράσει

Η Ιταλία σχεδιάζει να δώσει κάτι λιγότερο από 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα 11 χρόνια σε 24 νέα μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter, σύμφωνα με έγγραφο του ιταλικού υπουργείου Άμυνας που επικαλείται το Reuters. Η προμήθεια θα ανανεώσει τον στόλο της ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας δεδομένου του απαραίτητου παροπλισμού των γηρασμένων αεροσκαφών Eurofighter και Tornado.

Τα δικινητήρια αεροσκάφη Eurofighter Typhoon κατασκευάζονται από γερμανική, βρετανική, ιταλική και ισπανική κοινοπραξία, εκπροσωπούμενη από την Airbus, την BAE Systems και την Leonardo. Δεδομένου ότι η παραγγελία θα γίνει από την ιταλική ΠΑ, η Leonardo θα είναι ως κύριος ανάδοχος της σύμβασης.

«Το πρόγραμμα θα έχει πολυετές χρονικό πλαίσιο ανάπτυξης, περίπου 2024-2034 και συνολικό ποσό 7.477,3 εκατομμυρίων ευρώ», αναφέρεται στο έγγραφο άμυνας που επικαλείται το Reuters. Υπάρχει ήδη χρηματοδότηση για 690 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 6,8 δισεκατομμύρια θα χρηματοδοτηθούν μέσω ρυθμίσεων που θα καθοριστούν στο μέλλον.

Το αεροσκάφος θα αντικαταστήσει 26 αεροσκάφη που η Ιταλία σχεδιάζει να αντικαταστήσει από το 2028 και η σύμβαση θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση προσωπικού. Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές πρόκειται να εκδώσουν έως τα μέσα Αυγούστου γνωμοδότηση για το πρόγραμμα αγορών – που υποβλήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την ιταλική κυβέρνηση – ανοίγοντας το δρόμο για την τελική έγκριση.

«Οι αναδυόμενες τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στους ανταγωνιστές σημαίνουν ότι η αεροπορική υπεροχή, βασικό στοιχείο του αεροδιαστημικού ελέγχου, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην είναι καν εφικτή», ανέφερε το έγγραφο.

Όπως έχει γράψει πριν λίγες μέρες το OnAlert.gr, τα μαχητικά θα είναι στη διαμόρφωση Tranche 4/5, ενώ οι Ιταλοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή την επιλογή αγοράς εξειδικευμένου αεροσκάφους ηλεκτρονικού πολέμου με βάση το μαχητικό Typhoon.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου