Το πρώτο Eurofighter Typhoon της Πολεμικής Αεροπορίας του Κατάρ (QEAF) ξεκίνησε δοκιμαστικές πτήσεις στη Βρετανία εν όψει της παράδοσής του, που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο 2022.
Το μαχητικό αεροσκάφος Typhoon στα χρώματα του Κατάρ, παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στα μαχητικά F-15QA και Rafale της QEAF, φωτογραφήθηκε στις εγκαταστάσεις Warton της BAE Systems στη βορειοδυτική Βρετανία στις 9 Μαΐου 2022.
Το μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος πραγματοποίησε πτήση μίας ώρας από το εργοστασιακό αεροδρόμιο, ενώ είχε κάνει την παρθενική του πτήση τον περασμένο Νοέμβριο.
Η αγορά αποτελεί μέρος της προσπάθειας επέκτασης και εκσυγχρονισμού της QEAF, η οποία ξεκίνησε το 2010. Το Κατάρ αποφάσισε να χωρίσει τις αγορές αεροσκαφών του σε τρεις «φάσεις» για να προμηθευτεί τα Dassault Rafale, Boeing F-15 Advanced Eagle και Eurofighter Typhoon.
Η πρώτη ΠΑ που θα πετάει και τα τρία σύγχρονα μαχητικά
Η πρώτη παραγγελία δόθηκε για τα Rafale τον Μάρτιο του 2016, ακολουθούμενη από μια παραγγελία για F-15QA τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία το Κατάρ υπέγραψε μια Επιστολή Πρόθεσης (LOI) για την αγορά Typhoons τον Σεπτέμβριο του 2017 και έδωσε τελικά παραγγελία για 24 μαχητικά τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς.
Η συμφωνία αποτιμήθηκε σε περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια, η οποία περιελάμβανε επίσης έξι προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη Hawk Mk 167, καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και εκπαίδευσης.
Τα Eurofighter Typhoons, παρόμοια με τα F-15QA και Rafale, έχουν αποκτηθεί από την QEAF ως μαχητικά πολλαπλών ρόλων με προηγμένα όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, τα οποία περιλαμβάνουν πυραύλους Meteor και τους πυραύλους ακριβείας Brimstone και Paveway IV για επίθεση σε επίγειους στόχους.
Με τις πρώτες παραδόσεις Typhoon στο Κατάρ να αναμένεται να πραγματοποιηθούν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η QEAF πρόκειται να γίνει η μόνη αεροπορία που θα έχει στην υπηρεσία της τόσο το Rafale όσο και το Eurofighter Typhoon στον στόλο του. Επιπλέον, η χώρα είχε επίσης την πιο προηγμένη παραλλαγή του Boeing F-15. Τελικά, η QEAF θα «πετάει» 36 Rafales, 36 F-15QA και 24 Typhoon.
Γιατί εξοπλίζεται τόσο ισχυρά το Κατάρ;
Από το 2010, το Κατάρ έχει ξεκινήσει ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα προμήθειας όπλων στη Μέση Ανατολή στον απόηχο της απότομης ύφεσης των σχέσεών του με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετά το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης, που είδε αυτές τις χώρες να υποστηρίζουν διαφορετικές φατρίες στις συγκρούσεις στη Λιβύη και τη Συρία.
Η ύφεση των περιφερειακών σχέσεων έφτασε σε κρίσιμο σημείο τον Ιούνιο του 2017 όταν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος, σε μια συντονισμένη προσπάθεια, διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ και επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στη χώρα.
Το Κατάρ αντιλαμβάνεται την απειλή εισβολής από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως απτή πραγματικότητα και γι’ αυτό προσπάθησε να επιταχύνει το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.
Πηγή: The Eurasian Times / Φωτογραφία Twitter