Μπορεί η προσπάθεια της Αυστριακής Δημοκρατίας να «απαλλαγεί», με νομικά μέσα, από την υπόθεση των μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter να απέτυχε, μετά και την χθεσινή απόφαση του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου της Βιέννης να αναστείλει, «λόγω έλλειψης στοιχείων», την δικαστική διαδικασία με την κατηγορία της απάτης, εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus.
Ωστόσο, συνεχίζονται οι έρευνες της Εισαγγελίας Οικονομικών και Διαφθοράς εναντίον της εταιρείας, για απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δωροδοκία κατά την προμήθεια των αεροσκαφών και τον διακανονισμό των αντισταθμιστικών οφελών.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εισαγγελία, από τότε που η ίδια ανέλαβε την υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2019, υπήρξαν πολλές ανακρίσεις υπόπτων και καταθέσεις μαρτύρων, με τις έρευνες να διεξάγονται κατά 60 κατηγορουμένων, από μία ομάδα που απαρτίζεται από τέσσερις εισαγγελείς και έναν οικονομικό εμπειρογνώμονα, χωρίς να είναι γνωστό πόσο ακόμη αυτές θα διαρκέσουν.
Οι ενέργειες των «αδιάφθορων»
‘Ανοιξαν λογαριασμοί, υποβλήθηκαν 15 νέα αιτήματα για δικαστική συνδρομή, εκδόθηκαν ευρωπαϊκές ανακριτικές εντολές και χρησιμοποιήθηκε η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί στην Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία, από την οποία και μόνον, έχουν υποβληθεί από τότε 35 αναφορές στην Εισαγγελία.
Μόνον η κύρια υπόθεση των Eurofighter, η οποία αφορά πρωτίστως τις ροές πληρωμών, από τον κατασκευαστή αεροσκαφών EADS προς την Vector Aerospace (η Airbus είχε μεταβιβάσει τις υποχρεώσεις αντισταθμιστικών οφελών σε αυτήν την εταιρεία offshore, πιθανώς για να αποφύγει την διαδικασία οποιουδήποτε ελέγχου), διεξάγεται κατά 42 γνωστών κατηγορουμένων, και επιπλέον ερευνώνται υποψίες για ξέπλυμα χρήματος.
Όπως τονίζεται από την Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς, τα αποτελέσματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις απαντήσεις των κρατών στα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα δικαστικής συνδρομής – αλλά και από τη λύση περίπλοκων νομικών ζητημάτων, ενώ συνεχίζονται επίσης έρευνες για σοβαρή απάτη, καταβολή μιζών, απιστία και δωροδοκία.
Η δικαστική διαδικασία, που αναστάλθηκε χθες από το Ανώτερο Περιφερειακό Δικαστήριο Βιέννης, αφορούσε τη μήνυση που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2017 στην Εισαγγελία της Βιέννης, ο τότε Αυστριακός υπουργός ‘Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, (του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που ηγείτο της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα) εναντίον του ευρωπαϊκού αμυντικού κολοσσού Airbus, κατασκευαστή των Eurofighter.
Το υπόβαθρο και η ανατροπή της δικαστικής υπόθεσης
Στην μήνυση η Airbus κατηγορούνταν για εσκεμμένη παραπλάνηση και απάτη, και απαιτούνταν η καταβολή από μέρους της, αποζημίωσης ύψους 183,4 εκατομμυρίων ευρώ, στο αυστριακό κράτος.
Η παραπλάνηση και απάτη φέρεται να είχε προξενήσει έως τότε ζημία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ στο αυστριακό κράτος, επειδή τα αεροσκάφη είναι πολύ δαπανηρά στη διάρκεια των επιχειρήσεων, κοστίζοντας στη χώρα ετησίως για την λειτουργία τους πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ.
Η παραγγελία, αρχικά 24 Eurofighter, είχε γίνει το 2002 από την τότε κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σιούσελ και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, και ένα χρόνο αργότερα η παραγγελία μειώθηκε σε 18 αεροσκάφη, με την αξία τους να φθάνει τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Το 2012, ο νέος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, που είχε αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας τον Ιανουάριο του 2007, ζήτησε αναθεώρηση της παραγγελίας υπό το φως των κατηγοριών για δωροδοκίες επί δεξιάς-ακροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, ενώ επιτροπή της αυστριακής Βουλής ανέλαβε τότε τη διερεύνηση της υπόθεσης χωρίς να καταλήξει σε αποτέλεσμα.
Μετά την επίσημη παραδοχή της κατασκευάστριας εταιρείας Airbus, τον Ιανουάριο 2020, για δωροδοκίες κατά την πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter στην Αυστρία, η νυν Αυστριακή υπουργός ‘Αμυνας Κλαούντια Τάνερ –του Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς– είχε απαιτήσει «να υπάρξει επιτέλους αλήθεια και σαφήνεια από την Airbus», κάτι που, όπως τόνισε, «δικαιούνται οι Αυστριακοί έπειτα από 17 χρόνια».
«Η Airbus θα με γνωρίσει από την καλή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Αυστριακή υπουργός ‘Αμυνας, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατόν να καταβάλλονται αποζημιώσεις στη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για παρόμοιες υποθέσεις και να μην συμβαίνει το ίδιο με την Αυστρία.
Ο ρόλος της Airbus
Η κατασκευάστρια εταιρεία Airbus είχε προχωρήσει τέλη Ιανουαρίου σε συμφωνίες με τη γαλλική, τη βρετανική και την αμερικανική Δικαιοσύνη για την καταβολή προστίμων ύψους σχεδόν 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών παραδέχθηκε ότι είχε προβεί σε δωροδοκίες κατά τις συναλλαγές για τις πωλήσεις των αεροσκαφών της.
Στα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αμερικανική Δικαιοσύνη, η Airbus παραδέχεται και τις πληρωμές 55,1 εκατομμυρίων ευρώ σε μίζες «σε 14 πρόσωπα», κατά την πώληση των αεροσκαφών Eurofighter στην Αυστρία το 2003.
Σε χθεσινές δηλώσεις της, μετά την απόφαση αναστολής της δικαστικής διαδικασίας κατά της Airbus, την οποία η ίδια χαρακτήρισε «ακατανόητη, που όμως σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να γίνει αποδεκτή», η υπουργός ‘Αμυνας Κλαούντια Τάνερ τόνιζε πως «η απόφαση αυτή καθιστά σαφές ότι «πολλά θα παραμείνουν στο σκοτάδι και πιθανά ποινικά αδικήματα δεν θα διαλευκανθούν», ωστόσο, η ίδια αναθέτει τώρα στις πληρεξούσιες οικονομικές υπηρεσίες «να αναλύσουν όλα τα πιθανά νομικά μέσα που απομένουν».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου