Εσθονία: Σκέφτεται σοβαρά να δώσει πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες της ERR, η Εσθονία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει πυρομαχικά διασποράς στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που παρέχει στην Ουκρανία. Παρόλο που πολλές δυτικές χώρες καταδικάζουν τη χρήση τέτοιου είδους πυρομαχικών και έχουν σταματήσει τη χρήση τους, διότι εκτιμούν ότι αποτελούν απειλή για τους άμαχο πληθυσμό, εντούτοις η Εσθονία τα θεωρεί αποτελεσματικά εργαλεία απέναντι στη Ρωσία, η οποία τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει κατά των Ουκρανών.

Συγκεκριμένα, η Εσθονική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, μετέδωσε τις δηλώσεις του Εσθονού Υπουργού Άμυνας, ο οποίος αποκάλυψε ότι «δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την παροχή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία καθώς και οι δύο πλευρές τα χρησιμοποιούν στο έδαφος της Ουκρανίας». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Εσθονία αποφάσισε να αποστείλει στις ουκρανικές δυνάμεις σημαντικό αριθμό πυροβόλων 155 χιλιοστών και σχετικά βλήματα.

Δεν επιβεβαίωσε όμως αν τα βλήματα διασποράς συζητήθηκαν στο νέο «πακέτο στρατιωτικής βοήθειας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εσθονία διαθέτει χιλιάδες πυρομαχικά διασποράς τύπου DM632 και οι Ουκρανοί τα έχουν ζητήσει, ωστόσο επειδή είναι κατασκευασμένα από την γερμανική Rheinmetall, οποιαδήποτε εξαγωγή τους σε τρίτο κράτος, απαιτεί την έγκριση του Βερολίνου, όπως και στην περίπτωση των τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βλήματα αυτά εκρήγνυνται σε ύψος 300-500 μέτρων από το έδαφος, απελευθερώνοντας πυρομαχικά διασποράς 36 τύπου DM1385, τα οποία καλύπτουν μια περιοχή περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων. Εσθονός στρατιωτικός υπογράμμισε στην εσθονική Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ότι αυτά τα πυρομαχικά μπορούν να καταστρέψουν οχήματα μάχης πεζικού τύπου BMP αλλά και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού τύπου BTR.

Φωτογραφίες αρχείου Reuters