Ερντογάν για F-35: «Μας χρωστάνε 1,45 δισεκ. δολάρια και θα τα εισπράξουμε – Είμαστε αξιόπιστο και πολύτιμο μέλος του NATO»

REUTERS/Shannon Stapleton

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε δημοσιογράφους δημοσιογράφους στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35, στο νέο Γενικό Γραμματέα του NATO, αλλά και στο ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας του στους BRICS και ASEAN.

Αρχικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πως το αποτέλεσμα των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ θα έχει ως αποτέλεσμα να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, αν και ο ίδιος παραμένει δύσπιστος καθώς έχει απογοητευτεί διαχρονικά από τη διακυβέρνηση τόσο των Ρεπουμπλικάνων όσο και των Δημοκρατικών.

«Πυρά» κατά των ΗΠΑ

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Ελπίζω ότι η νέα ηγεσία δεν θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των F-35 έχουμε απογοητευτεί τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς και θα δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί με την επόμενη διακυβέρνηση».

Στην συνέχεια, ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι τα 1,45 δισεκατομμύρια δολάρια που της οφείλονται από την συμμετοχή στο πρόγραμμα των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μικρό ζήτημα και πως θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε μέτρα για την είσπραξη των χρημάτων».

Ως προς τις αντιδράσεις για την πιθανή συμμετοχή της Τουρκίας σε περιφερειακές δομές και οργανισμούς όπως οι ομάδες BRICS και ASEAN, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως η Άγκυρα δεν μπορεί να κόψει τους δεσμούς με τον ισλαμικό κόσμο επειδή είναι στο NATO, ενώ την ίδια στιγμή οι ομάδες BRICS και ASEAN προσφέρουν ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας.

Τέλος, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι πολύτιμος και αξιόπιστος Σύμμαχος στο NATO, ενώ υπογράμμισε ότι ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατάφερε με τον πιο ιδανικό τρόπο να διατηρήσει τις εξαιρετικές σχέσεις του με την Τουρκία και έπειτα ευχήθηκε ότι αυτό θα ισχύει και με τον καινούργιο ΓΓ του NATO, τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε.

Με πληροφορίες από: Yeni Safak / Φωτογραφίες Reuters