Του Κώστα Αλατζά
Την ισραηλινή πρόταση για την αναβάθμιση της 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Εξοπλισμών και Αμυντικών Συμβάσεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Περιλαμβάνει την απόκτηση νέου τύπου εκπαιδευτικού αεροσκάφους, Μ-346 που θα αντικαταστήσει το εκπαιδευτικό Τ-2 αλλά και νέους εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών.
Η αναβάθμιση της 120 Πτέρυγας σε Διεθνές Αεροπορικό Κέντρο Εκπαίδευσης μέσω της διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο την απόκτηση νέου τύπου αεροσκάφους αλλά και νέους σύγχρονες εξομοιωτές για την εκπαίδευση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας. Πρόκειται για μια συμφωνία διάρκειας 20 χρόνων, προϋπολογισμού 1,375 δις ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε στα μέλη της επιτροπής της Βουλής και τη συμφωνία υποστήριξης σε ανταλλακτικά και συντήρηση των 8 C-27J Spartan προκειμένου να είναι επιχειρησιακά διαθέσιμα στο σύνολό τους. Όπως πληροφορείται το OnAlert η Follow On Support σύμβαση έχει ισχύ πενταετίας, συνολικού κόστους 55 εκατομμυρίων ευρώ.
Μεταχειρισμένα Μ-117 από τις Ηνωμένες Πολιτείες
Στην Επιτροπή Εξοπλισμών έγινε επίσης ενημέρωση του προγράμματος για την απόκτηση έως και 1000 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ), Μ-117 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Μέσω διακρατικής συμφωνίας θα παραχωρηθούν δωρεάν τα οχήματα και το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει το κόστος μεταφοράς και τεχνικής υποστήριξης των αρμάτων. Τα νέα ΤΟΜΠ προορίζονται για την αντικατάσταση των παλαιών Μ-113.
Η μεταφορά των τεθωρακισμένων οχημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζεται να γίνει με μίσθωση φορτηγών πλοίων ενώ υπάρχουν και αμερικανικά οχήματα τα οποία βρίσκονται σε αμερικανική βάση στη Γερμανία. Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων εκτιμά ότι το συνολικό κόστος μεταφοράς και τεχνικής συντήρησης που απαιτείται για την άμεση διαθεσιμότητα θα ανέλθει στα 80-100 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το επόμενο διάστημα- μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας- αναμένεται να ταξιδέψουν σε ΗΠΑ και Γερμανία τεχνικά κλιμάκια του ΓΕΣ προκειμένου να αξιολογήσουν και να επιλέξουν τα οχήματα. Στη Γερμανία, υπάρχουν ακινητοποιημένα 80 αμερικανικά τεθωρακισμένα τα οποία μπορεί να αποκτήσει ο ελληνικός στρατός.