Του Κώστα Αλατζά
Εγκρίσεις αλλά και επιφυλάξεις για 7 εξοπλιστικά προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1, 6 δις ευρώ, διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.
Η Διαρκής Επιτροπή της Βουλής έδωσε ομόφωνα τη συγκατάθεσή της για πέντε προγράμματα ενώ μέλη της αντιπολίτευσης διατύπωσαν ερωτήματα ως προς τον τρόπο υλοποίησής των άλλων δύο. Τα ερωτήματα σχετίζονταν με τις δύο εξοπλιστικές συμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και αφορούν η μία στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων, MLRS από τη αμερικανική εταιρία Lockheed Martin και η άλλη στην τεχνική υποστήριξη των επιθετικών ελικοπτέρων, APACHE του Στρατού Ξηράς.
Όπως πληροφορείται το OnAlert, για την πρώτη σύμβαση εκφράστηκαν, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιφυλάξεις για το κόστος του εκσυγχρονισμού που υπερβαίνει το 1 δις ευρώ ενώ για τη δεύτερη πολλά ήταν τα ερωτήματα για το αν στην προωθούμενη σύμβαση υπάρχουν προβλέψεις που αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στον εξοπλισμό του στόλου των ελικοπτέρων, εξαιτίας της πρόσφατης καταστροφικής πλημμύρας στο Στεφανοβίκειο. Το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης (Follow On Support) των επιθετικών ελικοπτέρων προϋπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η στρατιωτική ηγεσία υποσχέθηκε στα μέλη της επιτροπής ότι θα δοθούν, σε επόμενη συνεδρίαση, οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Για τα υπόλοιπα πέντε προγράμματα δεν υπήρξαν αντιρρήσεις.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων δόθηκε το «πράσινο φώς» για να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην αγορά των δύο ισραηλινών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχε μισθώσει το 2020 η Πολεμική Αεροπορία με option αγοράς. To κόστος της αγοράς ανέρχεται στα 22 εκατομμύρια ενώ προβλέπεται και η υπογραφή σύμβασης για τη τεχνική υποστήριξη των δύο συστημάτων, έναντι 4,5 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Επίσης, εγκρίθηκε και το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης και αναβάθμισης ύψους περίπου 85 εκατομμυρίων των ιπτάμενων ραντάρ (αεροσκαφών ΑΣΕΠΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Διαρκής Επιτροπής Εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων συμφώνησε επίσης στην υλοποίηση τεσσάρων προγραμμάτων. Τα δύο πρώτα αφορούν έργα σε αεροδρόμια της Πολεμικής Αεροπορίας, συνολικού κόστους 115 εκατομμυρίων ευρώ και τη συνέχιση της ελληνικής συμμετοχής στο δορυφορικό πρόγραμμα «Helios II». Τα άλλα δύο αφορούν στην απόκτηση κατευθυνόμενων βλημάτων για τις πυραυλακάτους του Πολεμικού ναυτικού, τύπου Ρουσσέν.