Ο Ολάντ “πάτησε” ελληνικό έδαφος και είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην ατζέντα του δεν έχει καμία εξοπλιστική πρόταση. Σε αντίθεση με την προηγούμενη επίσκεψή του επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά,όταν και υπήρξε “οργιο εξοπλιστικών συνομιλιών” ,αυτή τη φορά ο Φρανσουά Ολάντ γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιες συζητήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι το Παρίσι έχει “ηρεμήσει” με τις εξοπλιστικές του εξαγωγές, μετά από τις πωλήσεις που έχει κάνει στην Ινδία,την Αίγυπτο το Μαρόκο και σε αραβικές χώρες. Πωλήσεις αεροσκαφών Rafale, φρεγατών Fremm αλλά και ελικπτεροφόρου Mistral στην Αίγυπτο,μετά από το ναυάγιο της συμφωνίας με τη Ρωσία. Όχι ότι έχουν…χορτάσει,αλλά ο σκοπός της επίσκεψης Ολάντ δεν “ταιριάζει” με προτάσεις για πωλήσεις όπλων.
Ο Ολάντ θέλει να εμφανιστεί ως ο Ευρωπαίος ηγέτης που βοήθησε την Ελλάδα στον εξαιρετικά δύσκολο δρόμο για την ευρωπαϊκή της παραμονή. Βοήθησε βεβαίως αλλά καλό θα είναι η Αθήνα να αντιμετωπίσει και να ανταποδώσει την βοήθεια στην πραγματική της διάσταση. Ο Ολάντ θέλει να “κερδίσει” τον ρόλο που αναλογεί στον Πρόεδρο της Γαλλίας,κάτι που στο εσωτερικό της χώρας του δυσκολεύεται να το πετύχει. Η περίπτωση της Ελλάδας και του Αλέξη Τσίπρα θεωρεί ότι ειναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι σε αντίθεση με την πεποίθηση που έχει δημιουργηθεί περί “μικρού αναστήματος και εκτοπίσματος”, είναι ένας Ευρωπαίος ηγέτης που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις. Ο καθένας έχει τις αγωνίες του.
Πέρα απ΄ όλα αυτά όμως οι Γάλλοι έχουν εδώ και καιρό καταλάβει ότι αυτά που έχουν για πούλημα ή για ενοικίαση δεν γοητεύουν την Ελλάδα. Η περίπτωση της ενοικίασης φρεγατών Fremm πιθανόν να είχε κάποια τύχη . Αλλά η απροθυμία της Γαλλίας να ικανοποιήσει συγκεκριμένα θέματα που η Αθήνα έθεσε , όπως για παράδειγμα η “ασφαλιστική κάλυψη” των πλοίων ακόμη και σε εμπόλεμες καταστάσεις δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Κάποια “σπόντα” μπορεί να “πετάξει” περί εξοπλισμών ο Ολάντ. Γνωρίζει όμως ότι αυτό που θα εισπράξει είναι συγκαταβατικά χαμόγελα.