Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ»: Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» ολοκλήρωσε την αποστολή της – Ο απολογισμός 58 ημερών δράσης [pics]

Η γερμανική φρεγάτα «Hessen» ολοκλήρωσε την επιχειρησιακή της ανάπτυξη στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), για την προστασία εμπορικών πλοίων και γενικότερα της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην περιοχή, η οποία δέχεται επιθέσεις από τους σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Η  φρεγάτα Hessen είναι η τρίτη και τελευταία φρεγάτα κλάσης Sachsen και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» των γερμανικών κύριων μονάδων επιφανείας, γι’ αυτό και επιλέχθηκε από την ηγεσία της Bundeswehr ώστε να ενισχύσει τις ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» για την αναχαίτιση και κατάρριψη εχθρικών εναέριων απειλών.

Στις 20 Απριλίου 2024 ξεκίνησε η διέλευσή της από την Διώρυγα του Σουέζ, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την αποστολή της, αφού συμπλήρωσε 58 ημέρες στην επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», έχοντας αναλάβει σημαντικές αποστολές σε μια περιοχή ευθύνης που εκτείνεται από το νότιο άκρο της Διώρυγας του Σουέζ έως τον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό, ένα μέγεθος περίπου 5.140.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Το πλήρωμα περίπου 240 ατόμων της «Hessen» βρισκόταν σε μόνιμο συναγερμό και ήταν σε επιφυλακή ανά έξι ώρες, γεγονός που δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης στην περιοχή, με την Bundeswehr να τονίζει ότι «στο χειρότερο δυνατό σενάριο είχαν περίπου δέκα δευτερόλεπτα για να ανταποκριθούν σε τυχόν επίθεση».

Η γερμανική φρεγάτα εκτέλεσε αποστολές συνοδείας (άμεσης προστασίας) εμπορικών πλοίων αλλά και αποστολές αεράμυνας καθορισμένης περιοχής, ενώ επίσης πέρασε 19 φορές το Στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ, εκεί όπου η Ερυθρά Θάλασσα «συγχωνεύεται» στον Κόλπο του Άντεν.

Η «Hessen» απέκρουσε συνολικά τέσσερις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, εκτέλεσε 18 αποστολές συνοδείας, προστατεύοντας 27 εμπορικά πλοία και κάλυψε περισσότερα από 15.000 ναυτικά μίλια στην περιοχή ευθύνης. Τέλος, όπως είχαμε γράψει και στο OnAlert.gr, πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός του πολεμικού πλοίου στο Τζιμπουτί για να αναπληρωθούν τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν για την εξουδετέρωση των επιθέσεων των Χούθι, με την χρήση ενός μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου A400M της Luftwaffe.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από: Bundeswehr / Reuters