Του Κώστα Αλατζά
Σε σημαντική αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για αμυντικούς εξοπλισμούς, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα της χώρας.
«Στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό για το 2021 θα υπάρξει μια γενναία αύξηση στις αμυντικές πιστώσεις» αναφέρει στο ΟnAlert αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Οι διατιθέμενες πιστώσεις σήμερα, σε ετήσια βάση, ανέρχονται στα 530 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές οι πραγματικές ανάγκες των επιτελείων σε συνδυασμό με τη τουρκική προκλητικότητα καθιστούν αναγκαία την αύξηση των διατιθέμενων πιστώσεων για την ενίσχυση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την απόκτηση νέων. «Ήδη, στον προϋπολογισμό της επομένης χρονιάς αναζητείται δημοσιονομικός χώρος για εγγραφή πιστώσεων που θα αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα η υλοποίηση των οποίων θα ξεκινήσει μετά το 2021», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας που ακολουθεί η χώρα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής και την αγορά αμυντικών εξοπλισμών προκειμένου να αυξηθεί η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OnAlert, το τελευταίο διάστημα οπότε και έχει ενταθεί η τουρκική προκλητικότητα πληθαίνουν οι φωνές για προτεραιότητα στους αμυντικούς εξοπλισμούς, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στην αναθεώρηση προς τα πάνω του προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες.
Στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται οι γαλλικές φρεγάτες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η αγορά των γαλλικών αεροσκαφών Rafale. Η απόκτηση δύο γαλλικών φρεγατών BELH@RRA συνδυάζεται με την υπογραφή ενός ελληνογαλλικού αμυντικού συμφώνου το οποίο θα ενδυναμώσει την Ελλάδα απέναντι στη τουρκική επιθετικότητα. Αν θα προχωρήσει η όχι η Ελλάδα στην απόκτηση των γαλλικών BELH@RRA, αυτό είναι καθαρά πολιτική απόφαση η οποία προφανώς σχετίζεται με τη γαλλική στήριξη στην ελληνοτουρκική διένεξη.
Είναι χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη στον ΣΚΑΪ. Αναφορικά με τα εξοπλιστικά και -αφού διευκρίνισε πως δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τη Γαλλία για τα αεροσκάφη τύπου «Rafale»- υπογράμμισε τη βασική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης «να πάμε σε μια αναβάθμιση των οπλικών μας συστημάτων και όχι μόνο. Θα υπάρξει μια αναβάθμιση και στον αριθμό και στην επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι ένα σχέδιο που θα ανακοινωθεί σύντομα για την αναβάθμιση και σε προσωπικό και σε υποδομές. Επί τη βάσει των προτάσεων από το στράτευμα, ήδη την περίοδο που διανύουμε έχουμε ένα μενού επιλογών σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων αλλά και την αγορά νέων, στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που θα έχουμε».
Ερωτηθείς για το χρόνο αναβάθμισης, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε: «Στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρόνο». Ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως «είναι πολύ μεγάλες οι επιλογές που διαθέτει η χώρα μας, βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις. Πρόθεσή μας επίσης είναι να αναβαθμίσουμε και την εγχώρια βιομηχανία».
Από εκεί και πέρα, στην κυβέρνηση θεωρείται δεδομένο ότι απαιτείται αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών, εντούτοις η συζήτηση που απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη αφορά στο ύψος των πιστώσεων. Πάντως, όπως τονίζει αρμόδια πηγή, η αύξηση των πιστώσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για αμυντικούς εξοπλισμούς σε κάθε περίπτωση θα ενεργοποιήσει προγράμματα που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά δεν προχωρούσαν εξαιτίας των προβλεπόμενων χαμηλών πιστώσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα διερεύνησης και άλλων προτάσεων πέραν των γαλλικών φρεγατών.
Μετά από μια μακρά περίοδο στασιμότητας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς η κυβέρνηση, με την αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό του 2021 προσανατολίζεται στην υλοποίηση ενός μεσοπρόθεσμου προγράμματος αμυντικών επενδύσεων το οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνει και σχέδιο ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) έχει ολοκληρώσει τον σχεδιασμό για υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων με ορίζοντα πενταετίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των επιτελείων, όπως εκείνες διαμορφώνονται από τον προκλητικό τουρκικό αναθεωρητισμό και το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας». Εκτός της πιθανής προμήθειας δύο νέων πολεμικών πλοίων στις άμεσες προτεραιότητες βρίσκονται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ, του Πολεμικού Ναυτικού, η αναβάθμιση των πυραύλων SCALP, η υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 και η αντικατάσταση των κινητήρων των ελικοπτέρων CHINOOK.