EPC: «Ναι» του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανάπτυξης της «ευρωκορβέτας» – Δείτε αναλυτικά

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με απόφαση που αναρτήθηκε στην Διαύγεια, ανακοίνωσε επίσημα την συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας για την ευρωκορβέτα (EPC).

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο, το ΥΠΕΘΑ αποδέχεται την γνωμοδότηση της Κεντρικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής Προμηθειών της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων στις 2 Μαρτίου του 2023 υπέρ της σύναψης σύμβασης για την υλοποίηση του Διακρατικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ερευνητικής και Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΔΟΠΕΑΣ) με τίτλο «Modular and Multirole Patrol Corvette», που ουσιαστικά αφορά την περίφημη «ευρωκορβέτα».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ

Πριν από ένα χρόνο είχαμε γράψει στο OnAlert σχετικά με την πρόοδο στο πρόγραμμα ανάπτυξης EPC για την ευρωκορβέτα ότι θα είναι σχεδιασμένη για αποστολές στην Μεσόγειο και η πλήρης επιχειρησιακή διαμόρφωσή της θα έχει δυνατότητες αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου και κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας, εξοπλισμένη με ένα ευρύ φάσμα πυραύλων (αέρος – εδάφους ή επιφανείας – επιφανείας) και τορπιλών. Εκτιμάται ότι θα έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα έως 3.300 τόνους, ενώ αυτή την στιγμή εκπονούνται μελέτες ώστε να μειωθεί το πλήρωμα κατά 30%.

Επίσης, η χώρα μας  θα επωφεληθεί από την ταχεία πρόοδο στην ανάπτυξη της ευρωκορβέτας για την ενίσχυση του Στόλου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού τα επόμενα χρόνια με ολοκαίνουρια, υπερσύγχρονα και αξιόπιστα πλοία επιφανείας, ειδικά σχεδιασμένα για την ανατολική Μεσόγειο, με αναλυτές να εκτιμούν ότι οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 2027. Επίσης, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία αποκτάει σημαντικά κέρδη και τεχνογνωσία από την εμπλοκή της στο πρόγραμμα, με την συμμετοχή ελληνικών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα αναφέρονται στην σχετική απόφαση (FEAC, HYDRUS, IDE, ISD SA – ΛΥΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΕ, PRISMA, TERRASPATIUM).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης για την λεγόμενη «ευρωκορβέτας» (EPC) αποτελεί μέρος της λίστας των προτεινόμενων πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης (PESCO).

Φωτογραφίες αρχείου ΓΕΝ