Όπως ανακοίνωσε σε σχετικό Δελτίο Τύπου η γαλλική εταιρεία Naval Group, «έπεσαν οι υπογραφές» για την πρώτη φάση του προγράμματος ανάπτυξης «Modular and Multirole Patrol Corvette – MMPC)» το οποίο αφορά την λεγόμενη ευρωκορβέτα (EPC), ανάμεσα σε κοινοπραξία των ευρωπαϊκών εταιρειών ναυπήγησης και τον ευρωπαϊκό διακυβερνητικό οργανισμό για την Κοινή Συνεργασία στον Εξοπλισμό «OCCAR».
Όπως έγινε γνωστό, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023, ο OCCAR μαζί με την κοινοπραξία που αποτελείται από την ιταλική Fincantieri, την ισπανική Navantia και την γαλλική Naval Group, υπό τον συντονισμό της ιταλο-γαλλικής εταιρείας Naviris και εκπροσώπους από την Ελλάδα, τη Δανία και τη Νορβηγία υπέγραψαν συμφωνία για την πρώτη φάση του αναπτυξιακού προγράμματος EPC για την ευρωκορβέτα, η αξία της οποίας υπολογίζεται στα 87 εκατομμύρια ευρώ και θα υποστηριχθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Τα οικονομικά στοιχεία
Ειδικότερα τα 60 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη μορφή «επιχορηγήσεων», ενώ τα υπόλοιπα 27 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τα κράτη μέλη (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Ελλάδα και Νορβηγία) που αποφάσισαν να αναλάβουν και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης. Από την πλευρά της, ο OCCAR θα έχει ρόλο διαχειριστή κατόπιν εντολής τόσο από την Κομισιόν όσο και από τα κράτη – μέλη του προγράμματος EPC.
Σημειώνεται επίσης ότι την ίδια ημέρα, οι αντιπρόσωποι των προαναφερθέντων εταιρειών υπέγραψαν συμφωνία για την σύσταση κοινοπραξίας, στόχος της οποίας θα είναι να ρυθμίζει την εκτέλεση του έργου, μεγιστοποιώντας τις συνέργειες και τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης της λεγόμενης «ευρωκορβέτας» (EPC) αποτελεί μέρος της λίστας των προτεινόμενων πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης (PESCO) και στην οποία:
- τέσσερις χώρες συμμετέχουν εντός πλαισίου PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα).
- έξι κράτη χαρακτηρίζονται ως «συνιδρυτές» (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία).
- η κοινοπραξία Naviris (Navantia, Naval Group, Fincantieri) είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό.
Τα χαρακτηριστικά
H πρώτη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος θα έχει διάρκεια 24 μηνών και θα έχει ως στόχο την δημιουργία ενός νέου σχεδιασμού για μονάδα επιφανείας με την ονομασία European Patrol Corvette (EPC). Το καινούριο ευρωπαϊκό πολεμικό πλοίο θα έχει δύο διαμορφώσεις αφενός την «Long Range Multipurpose Corvette» και την «Full Combat Multipurpose Corvette», που θα αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό τις καινοτομίες, τις προηγμένες τεχνολογίες αλλά και την τεχνογνωσία των εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο.
Πρόκειται για μια κατηγορία καινοτόμων, οικονομικά προσιτών, διαλειτουργικών και ευέλικτων πολεμικών πλοίων σχεδιασμένων να ανταποκρίνονται και να εκτελούν σε ένα ευρύ φάσμα αποστολών σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο επιχειρήσεων, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις επιχειρησιακές ανάγκες που καθορίζονται από το εκάστοτε Πολεμικό Ναυτικό.