«Ενισχύεται» το πρόγραμμα ανάπτυξης της λεγόμενης «ευρωκορβέτας» ή αλλιώς «European Patrol Corvette – EPC» με τη συμμετοχή δύο νέων ευρωπαϊκών χωρών, της Νορβηγίας και της Δανίας, γεγονός που αναμένεται να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες για μια ευρωπαϊκή «στρατηγική αυτονομία», τόσο στο επιχειρησιακό όσο και στο βιομηχανικό επίπεδο,
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν η ιταλική Fincantieri, η γαλλική Naval Group, η ισπανική Navantia και η κοινοπραξία των εταιρειών Naviris, αναφέρουν ότι υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).
Ωστόσο, πηγή που μίλησε στο Defense News δήλωσε ότι «χρειάζονται επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ (άρα σύνολο 90 εκατομμύρια ευρώ) για ερευνητικούς σκοπούς, ένα ποσό που θα το καλύψουν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Δανία, η Νορβηγία καθώς επίσης και η Ελλάδα». Αυτή η συνεισφορά στο πρόγραμμα ανάπτυξης της EPC, θα επιτρέψει στις βιομηχανίες αυτών των χωρών να εμπλακούν στο σχεδιασμό και την κατασκευή της ευρωκορβέτας, αποκτώντας πολλαπλά οφέλη και τεχνογνωσία.
Η ευρωκορβέτα «κομμάτι» της PESCO
Όπως είναι γνωστό, οι τρεις χώρες που «πρωταγωνιστούν» στο πρόγραμμα αυτό, επιθυμούν να αποκτήσουν, εντός της δεκαετίας, τα πολεμικά πλοία αξίας 250 – 300 εκατομμυρίων ευρώ με τις πρώτες παραδόσεις αυτών να υπολογίζονται το 2027. Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία και η Ιταλία θέλουν από οκτώ κορβέτες και η Ισπανία θέλει έξι.
Η ευρωκορβέτα (EPC) αποτελεί μέρος της λίστας των προτεινόμενων πανευρωπαϊκών αμυντικών προγραμμάτων της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της Ευρωπαϊκή Ένωσης (PESCO) που έχει ως στόχο την δημιουργία επιχειρηματικών συνεργειών μεταξύ ευρωπαϊκών αμυντικών εταιρειών, κάτι που αποδεικνύεται και από τη συνεργασία των τεσσάρων κολοσσών της ευρωπαϊκής ναυπηγικής βιομηχανίας.
Όπως προαναφέραμε, στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εταιρείες Naviris, Fincantieri, Naval Group και Navantia αναφέρουν ότι παρέδωσαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας έναν κατάλογο προτάσεων, με την ελπίδα ότι θα πάρουν το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση που υπολογίζεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ στην καθεμία.
Ποιοι συμμετέχουν
Σημειώνεται ότι οι τομείς, για τους οποίους οι εταιρείες προτείνουν την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, περιλαμβάνουν τα συστήματα πρόωσης, την τεχνολογία μη επανδρωμένων συστημάτων, την διαχείριση δεδομένων και πληροφοριών καθώς και την αρθρωτή κατασκευή, ενώ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναμένεται να χορηγηθεί στις αρχές του 2023.
Αξίζει να τονιστεί ότι στο πρόγραμμα EPC
- τέσσερις χώρες συμμετέχουν εντός πλαισίου PESCO (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα)
- έξι κράτη χαρακτηρίζονται ως «συνιδρυτές» (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Δανία και Νορβηγία) .
- η κοινοπραξία Naviris (Navantia, Naval Group, Fincantieri) είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό
- συμμετέχουν επίσης 40 εταιρείες που ασχολούνται με ναυτιλιακά συστήματα και εξοπλισμούς
Υπενθυμίζεται ότι η EPC έχει μήκος περίπου 105 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνων, ενώ θα αναπτυχθούν δύο διαμορφώσεις, μια που θα έχει σαφή επιθετικά χαρακτηριστικά και μια που θα είναι κατάλληλη για την εκτέλεση περιπολιών και αποστολών επιτήρησης και αναγνώρισης σε μεγάλες αποστάσεις.
Με πληροφορίες από: Defense News