Belharra: Έναρξη διαπραγματεύσεων για την 4η φρεγάτα – Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

*Του Κώστα Σαρικά

H πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης για την απόκτηση της 4ης γαλλικής φρεγάτας Belharra έχει ουσιαστικά αρχίσει, με το κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρείας Naval Group να βρίσκεται ήδη σε επαφή με την ελληνική πλευρά και συγκεκριμένα με τους αρμόδιους για τα εξοπλιστικά αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού και τα Στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις αναμένεται να κορυφωθούν, ώστε να ρυθμιστούν όλες οι πτυχές της συμφωνίας που αφορούν τόσο το οικονομικό σκέλος όσο και το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης και παράδοσης του πλοίου στο Πολεμικό Ναυτικό. Οι δύο πλευρές πρόκειται να έχουν ως βάση διαπραγμάτευσης την συμφωνία η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το πρόγραμμα ναυπήγησης των τριών πρώτων πλοίων.

Ειδικά στο τεχνικό σκέλος της συμφωνίας και στη διαμόρφωση του τέταρτου πλοίου, ελάχιστες αναμένεται να είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την αρχική συμφωνία, που αφορά τις πρώτες τρεις φρεγάτες και επικεντρώνονται κυρίως στο Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου αλλά και στον εξοπλισμό του με τους στρατηγικούς πυραύλους κρούσης Scalp Naval να περιλαμβάνονται στο οπλοστάσιο του.

Επιπλέον, η νέα συμφωνία, η οποία θα αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της προηγούμενης, θα περιέχει όλες τις παραμέτρους που αφορούν την υποστήριξη του πλοίου.

Το κόστος και το χρονοδιάγραμμα

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος για την αγορά της 4ης φρεγάτας Belharra δεν πρόκειται να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, με την αύξηση της τιμής σε σχέση με τα τρία πρώτα πλοία να αφορά τις τιμές του πληθωρισμού.

Ουσιαστικά, οι Γάλλοι διατηρούν την αρχική option της πρώτης συμφωνίας, όπως άλλωστε είχε αναφέρει στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση ο CEO της Naval Group, Pierre Pomellet.

«Η ελληνική κυβέρνηση μας ζήτησε να επανεκτιμήσουμε την option. Εδώ και λίγες μέρες, η option ακόμη ισχύει. Επανεκτιμήσαμε βάσει των οικονομικών συνθηκών και του πληθωρισμού, τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Τώρα η option ισχύει. Γνωρίζουμε πως το ελληνικό Ναυτικό και οι ελληνικές Αρχές αξιολογούν τις ανάγκες για το μέλλον», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με δεδομένη την στενότητα στα δημοσιονομικά, η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει από τους Γάλλους το πρόγραμμα να είναι οπισθοβαρές με την αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ποσού να πραγματοποιηθεί μετά το 2028. Η παράδοση άλλωστε της 4ης φρεγάτας Belharra υπολογίζεται στο 2028-2029, όταν ήδη οι τρεις πρώτες φρεγάτες θα είναι πλήρως επιχειρησιακές.

Στις αρχές του 2025 αναμένονται οι εν πλω δοκιμές της πρώτης φρεγάτας Belharra «ΚΙΜΩΝ», για να ακολουθήσουν τα αντίστοιχα Sea Trials της φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ», η οποία καθελκύστηκε τον περασμένο μήνα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες τοποθέτησης του PSIM, με το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire και όλους τους υπόλοιπους αισθητήρες του πλοίου. Και οι δύο φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025, για να ακολουθήσει το 2026 η παράδοση και της 3ης Belharra «ΦΟΡΜΙΩΝ».

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ήδη στην ανοιχτή θάλασσα οι εν πλω δοκιμές της πρώτης γαλλικής Belharra «Amiral Ronarc’h». Οι Γάλλοι έδωσαν στη δημοσιότητα ένα εντυπωσιακό βίντεο της φρεγάτας να πλέει με ταχύτητα και τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται οι πρώτες πληροφορίες για την πορεία των δοκιμών οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Οι πανίσχυρες φρεγάτες FDI 

Η φρεγάτα FDI HΝ είναι ένα πολεμικό πλοίο ανοικτής θαλάσση εκτοπίσματος 4.500 τόνων. ‘Ένα πλοίο πολλαπλών αποστολών και με ιδιαίτερη ανθεκτικότητα, διαθέτει υψηλού επιπέδου δυνατότητες σε όλους τους τομείς ναυτικής μάχης: αντιπλοϊκό, αντιαεροπορικό, ανθυποβρυχιακό και προβολή ειδικών δυνάμεων, με μοναδικές δυνατότητες έναντι ασύμμετρων απειλών. Επωφελείται από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες της Thales σε ραντάρ, σόναρ και ηλεκτρονικό πόλεμο.

Εξαιρετικά ισχυρά οπλισμένη (αντι-επιφανείας βλήματα MBDA Exocet MM40 B3C, και αντιαεροπορικοί πύραυλοι Aster 30, πύραυλοι RAM, ανθυποβρυχιακές τορπίλες MU90, πυροβόλα), η φρεγάτα FDI ΗΝ έχει ακόμη τη δυνατότητα και τη χωρητικότητα να επιβιβάζει ταυτόχρονα ένα ελικόπτερο και ένα μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV).

Ενσωματώνει δε όλη τη τεχνογνωσία όλων των συνεργατών και υπεργολάβων της Naval Group.

Τεχνικές προδιαγραφές:

Κύριοι οπλισμοί: