Ένα Mirage 2000-5 της Ταϊβάν συνετρίβη στη θάλασσα και ο πιλότος διασώθηκε – Η ROCAF καθηλώνει και ελέγχει όλα τα μαχητικά

Ένα μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν συνετρίβη χθες, Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του νησιού.

Ο πιλότος πρόλαβε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματος τύπου F10QA της Martin Baker και έπεσε στη θάλασσα, από όπου διασώθηκε δύο ώρες αργότερα από σκάφη της ακτοφυλακής.

Ο πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο, ενώ σήμερα τον επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε.

Το υπουργείο Άμυνας του νησιού, είπε ότι το γαλλικής κατασκευής Mirage 2000-5 εκτελούσε νυχτερινές ασκήσεις όταν υπέστη «ύποπτη απώλεια ισχύος» με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί επιθεώρηση στον στόλο των 60 μαχητικών Mirage 2000 και θα παραμείνουν καθηλωμένα μέχρι να ολοκληρωθεί.

Παρά την «γείωση» των μαχητικών, ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει καμία πίεση ή αντίκτυπος στις μαχητικές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας βραχυπρόθεσμα».

Τα μαχητικά Mirage 2000 της Ταϊβάν αγοράστηκαν το 1992 από τη Γαλλία, σε μια συμφωνία που εξόργισε την Κίνα. Έλαβε το πρώτο από τα 60 αεροσκάφη το 1997, αν και έχουν αναβαθμιστεί αρκετές φορές από τότε. Τουλάχιστον επτά έχουν χαθεί από τότε σε ατυχήματα.

Φωτογραφία αρχείου Reuters