Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα: Θέλουμε πράγματι να τα σώσουμε;

Θέλουμε πράγματι να σώσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία; Στο ερώτημα όλοι απαντούν και απαντούμε ναι. Αλλά η θέληση δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδεύεται με πράξεις.

Η περίπτωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων είναι ίσως η πιο ενδεικτική για τα προβλήματα που εμποδίζουν την επιχείρηση σωτηρίας της αμυντικής μας βιομηχανίας. Και δεν είναι μόνο η τρόϊκα, οι δανειστές και το υπουργείο Οικονομικών που κάνουν ότι μπορούν για να μπει λουκέτο ,τουλάχιστον σ΄ ότι αφορά στα ΕΑΣ. Είναι κάποιοι εντός ΥΠΕΘΑ και Γενικών Επιτελείων οι οποίοι λόγω ευθυνοφοβίας και άγνοιας θα πούμε εμείς, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την ύπαρξη της εταιρείας. Η οποία όπου να ΄ναι θα αξιολογηθεί για να αποφασιστεί το μέλλον της!

Που βρίσκεται το πρόβλημα;

Τα ΕΑΣ έχουν μεγάλες προοπτικές όχι στα λόγια και στα σχέδια ,αλλά στην πράξη.

Δυο μεγάλες δουλειές περιμένουν να κλείσουν αλλά τα εμπόδια που έχουν τεθεί εκ των έσω πραγματικά “σκάνε γάϊδαρο”!

•Η μία δουλειά έχει να κάνει με παραγγελία πυρομαχικών από μεγάλη αραβική χώρα . Η οποία τα θέλει γρήγορα. Και παίρνει ακόμη και …ληγμένα από τις αποθήκες μας που λέει ο λόγος. Η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει γρήγορα κι απλά και στο ταμείο των ΕΑΣ να μπουν 70 εκατομμύρια ευρώ! Γιατί δεν κλείνει θα πείτε. Μα επειδή κάποιοι από το ΓΕΣ έχουν παρουσιάσει προσφορά προς τους Άραβες με την οποία τους ζητούν να πληρώσουν τα παλαιά πυρομαχικά σε τιμές καινούργιων! Εννοείται ότι τα παλαιά πυρομαχικά που μπορούμε να τα δώσουμε στους Άραβες θα τα αντικαταστήσουν για τον στρατό τα ΕΑΣ.

•Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με την πώληση οπλισμού σε αφρικανική χώρα. Η πώληση θα αφορά παλαιά όπλα και το κυριότερο δεν είναι το κέρδος της αλλά ότι θα ανοίξει μια νέα αγορά για την εταιρεία. Και σ΄ αυτή τη περίπτωση υπάρχει “δυσκολία” κατανόησης του θέματος με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος και αυτή η δουλειά να μην κλείσει!

Ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι έχει κατανοήσει τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν. Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει δραστικά ώστε να “ανοίξει δρόμο” για να μπορέσουν τα ΕΑΣ να έχουν δικαίωμα στην ελπίδα;