Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία: Συμφωνία «πακέτο» για «ρήτρα συνδρομής» και φρεγάτες Belh@rra

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συνομιλίες Ελλάδας και Γαλλίας για συμφωνία σχετικά με την απόκτηση δύο φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως αυτό που θα περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία -όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- θα είναι η «ρήτρα αμυντικής συνδρομής». Δηλαδή η πρόβλεψη για αμυντική συνδρομή της μίας πλευράς προς την άλλη, σε περίπτωση πολεμικής σύρραξης με τρίτο μέρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επειδή το κόστος για την απόκτηση των δύο φρεγατών είναι ιδιαίτερα υψηλό, αγγίζει τα 3 δισ., δηλαδή ποσό υπερπολλαπλάσιο του ποσού που προβλέπεται στον προϋπολογισμό για τα εξοπλιστικά προγράμματα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, η απόφαση για τη συμφωνία εναπόκειται στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, δηλαδή στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, επειδή θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα, άνω των 2 ετών, μέχρι την ενσωμάτωση των Belh@rra στο Πολεμικό Ναυτικό, αναζωπυρώνεται το σενάριο για δανεισμό δύο άλλων φρεγατών μέχρι τότε.

Belh@rra: Θέμα εβδομάδων η ανακοίνωση;

Όπως ανέφερε χθες το βράδυ η katimerini.gr, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την πρόσκτηση δύο φρεγατών ψηφιακής τεχνολογίας με την κωδική επωνυμία «Belh@rra» βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, φαίνεται πως Αθήνα και Παρίσι κατέληξαν στη διαμόρφωση των Belh@rra (24 κελιά αντιαεροπορικών πυραύλων, οκτώ πύραυλοι SCALP Navale, αλλά και σύστημα αυτοπροστασίας τύπου RAM), σε τιμή που προσεγγίζει τα 3 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, εκτιμάται -σημειώνει η kathimerini- ότι εντός των επόμενων εβδομάδων Αθήνα και Παρίσι θα μπορούν να προχωρήσουν και σε ανακοινώσεις. Βασικό εμπόδιο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ήταν η υψηλή τιμή για τις τρέχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, ωστόσο φαίνεται ότι οι δύο πλευρές επιθυμούν να αναβαθμίσουν τη στρατηγική συνεργασία τους σε ένα αρκετά ευρύτερο φάσμα.

Πηγή: Με πληροφορίες από kathimerini