OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Ελικόπτερα ΜΗ-60 Romeo: Νέα εποχή για το Πολεμικό Ναυτικό και πτήση Μητσοτάκη στον Μαραθώνα

20/03/2024 - 08:19
Romeo
Share on FacebookShare on Twitter

*Του Κώστα Σαρικά

Την αλλαγή σελίδας και τη νέα εποχή στο Πολεμικό Ναυτικό με την απόκτηση των πιο σύγχρονων παγκοσμίως ανθυποβρυχιακών ελικoπτέρων MH-60 Romeo σφραγίζει η παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή παραλαβής στο Κοτρώνι Μαραθώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr, ο Πρωθυπουργός όχι απλά θα παρευρεθεί στο «καλωσόρισμα» των Romeo, αλλά θα πετάξει με το νεοαποκτηθέν ελικόπτερο πάνω από τον Ευβοϊκό και θα πάρει μια πρώτη «γεύση» από τις δυνατότητες του πανίσχυρου MH-60R.

Τα τρία πρώτα Romeo αναμένεται να ενταχθούν στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Στόλου μαζί με τα γερασμένα AB-212. Σταδιακά και έως τις αρχές του 2025, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει ακόμη τέσσερα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των επτά καινούργιων ΜΗ-60R και να προχωρήσει η απόσυρση των παλαιότερων ελικοπτέρων, στα οποία ήδη οι διαθεσιμότητες έχουν πέσει χαμηλά τα τελευταία χρόνια. Ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις με το νέο σύγχρονο υπόστεγο, όπως και άλλες βοηθητικές υποδομές. Επιπλέον, θα προχωρά και η εκπαίδευση νέων πληρωμάτων για τα καινούργια ελικόπτερα από τους πυρήνες – κυβερνήτες και τεχνικοί – οι οποίοι ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

romeo

Η τεχνολογική υπεροχή και οι αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες των Romeo εκτινάσσουν την ανθυποβρυχιακή ισχύ του Στόλου, ο οποίος περιμένει – με μεγάλη καθυστέρηση – και τα αναβαθμισμένα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P3B ORION, προκειμένου να «χτίσει» ένα ανθυποβρυχιακό «τείχος», όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ενώ, η παραλαβή και των τριών ψηφιακών φρεγατών Belharra δίνει τη δυνατότητα να στηθεί ένα δικτυοκεντρικό σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων για την έρευνα, τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση κάθε απειλής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι σύγχρονες ρουκέτες APKWS των 70mm με δυνατότητα καθοδήγησης μέσω laser, οι ισχυροί πύραυλοι Hellfire, οι τορπίλες αλλά και οι ηχοσημαντήρες μαζί με το τελευταίας γενιάς sonar αποτελούν τα όπλα των Romeo απέναντι στα εχθρικά υποβρύχια αλλά και εναντίων χερσαίων και θαλάσσιων στόχων. Μαζί με τα εξαιρετικά αξιόπιστα S-70 Aegean Ηawk θα αποτελούν το «μακρύ χέρι» των φρεγατών και την «ασπίδα» όλων των Μονάδων Επιφανείας έναντι κάθε απειλής.

romeo

H εμπειρία των πληρωμάτων στα ελικόπτερα του Στόλου. ειδικά στο δύσκολο περιβάλλον του Αιγαίου, όπως αποδείχθηκε περίτρανα κατά τη διάρκεια της κρίσης το καλοκαίρι του 2020, όταν κατάφεραν και αποκάλυψαν και στοχοποίησαν όλα τα τουρκικά υποβρύχια, αποκτά προστιθέμενη αξία όταν τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού έχουν πλέον στα χέρια τους το πιο σύγχρονο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο στον κόσμο.

Η απόκτηση των Romeo από το Πολεμικό Ναυτικό έρχεται σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία δίνεται μάχη για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος δεκαετιών που είχε ως αποτέλεσμα ο Στόλος να επιχειρεί πλέον με γερασμένες Μονάδες Επιφανείας και Εναέρια Μέσα. Και μπορεί το πρόγραμμα αγοράς των τριών γαλλικής κατασκευής ψηφιακών φρεγατών FDI «Belharra» να έφερε αισιοδοξία ότι θα ακολουθήσει ανανέωση του Στόλου και με άλλα καινούργια πλοία, όμως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια έντονη στασιμότητα με εξαιρετικά αμφίβολης αξίας λύσεις μεταχειρισμένων Μονάδων να επανέρχονται στο προσκήνιο την ώρα που η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Και μόνο τα καινούργια μέσα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες με επάρκεια και να δώσουν στο Στόλο δυναμική για τις επόμενες δεκαετίες.

Tags: MH-60RROMEOΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ROMEOΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Related Posts

Steel Dome
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Steel Dome: «Με 100 συστήματα αεράμυνας ενισχύεται ο τουρκικός θόλος το 2026 – Θα έχει AI και συστήματα EW

15/12/2025 - 11:21
ΜΕΚΟ
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

Εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ: Στην τελική ευθεία οι 3 κύριες συμβάσεις – «Τρέχουν» επικοινωνίες, νέο sonar και πυροβόλα Mk45-Sovraponte

15/12/2025 - 07:02
Viper
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ

F-16 Block 50: Έγκριση από τη Βουλή και αγώνας δρόμου για να «κουμπώσει» το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των Viper

14/12/2025 - 07:50

Διαβάστε Επίσης

Ουκρανικά υποβρύχια drones – καμικάζι έπληξαν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Kilo στο Νοβοροσίσκ [vid]

Συνομιλίες ΗΠΑ – Ουκρανίας στο Βερολίνο: «Επιτεύχθη πραγματική πρόοδος» – Παραμένει άλυτο το εδαφικό

SAFE: «Ανακριβές ότι πήραμε πίσω την πρόταση μας», λέει ο Δένδιας – «Τίποτα δεν έχει λήξει»

Ουκρανία και Γερμανία συμφώνησαν σε σχέδιο 10 σημείων για συνεργασία στον τομέα των οπλικών συστημάτων

Πολεμικό Ναυτικό: Επιχειρησιακή εκπαίδευση μονάδων στο κεντρικό Αιγαίο [pics]

Ουκρανία: 3 στους 4 πολίτες απορρίπτουν την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Τεχνητή νοημοσύνη, UAVs, κυβερνοασφάλεια και αξιοποίηση Διαστήματος αποτελούν στρατηγικούς πολλαπλασιαστές ισχύος

Δένδιας: Στις 8 Ιανουαρίου ψηφίζεται το νέο ειδικό μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Top News

Η Άννα Βίσση γιόρτασε τα γενέθλια της αδερφής της στο Nox και τραγούδησε με τον Αντώνη Ρέμο και τον Χρήστο Μάστορα

«Τρελό» σενάριο για είσοδο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Μπαρτσελόνα με 10 δισεκατομμύρια ευρώ

Φοινικούντα: Βίντεο ντοκουμέντο με το αυτοκίνητο που φέρεται να μετέφερε τον εκτελεστή στα ΚΤΕΛ

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ μαθαίνει ρωσικά και φρεσκάρει τις γνώσεις του στην οφθαλμολογία – Η χρυσή ζωή της οικογένειας στη Ρωσία

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert