Έκθεση «καταπέλτης» για τις Constellation: «Υπάρχουν προβλήματα, αφού η ναυπήγηση ξεκίνησε πριν τελειώσει ο σχεδιασμός»

Επικαλούμενη πολλαπλά λάθη στη διαδικασία σχεδιασμού, το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (GAO) εξέδωσε μια έκθεση με συστάσεις για να επανέλθει σε τροχιά το πρόγραμμα ναυπήγησης των φρεγατών κλάσης Constellation.

Η έκθεση αναφέρει ότι η διαδικασία σχεδιασμού είναι «ασταθής», σημειώνοντας ότι οι εργασίες στο πρώτο πλοίο έχουν σε μεγάλο βαθμό στματήσει για μήνες μετά την έναρξη της κατασκευής και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης για τα νέα σκάφη μένει πίσω.

H έκθεση του GAO κάνει συγκεκριμένες συστάσεις για την πρόοδο του έργου. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει αποδεχθεί πλήρως τέσσερα από τα σημεία που εστιάζουν στην αναδιάρθρωση της «μετρικής ευστάθειας του σχεδιασμού», πριν ξεκινήσει να κατασκευάζεται και το δεύτερο πλοίο. Την περασμένη εβδομάδα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανέθεσε σύμβαση στη Fincantieri για το πέμπτο και το έκτο σκάφος της κατηγορίας.

Το US Navy στοχεύει να κατασκευάσει έως και 20 φρεγάτες με συνολικό κόστος 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για την επίτευξη των στόχων για την επιτάχυνση του προγράμματος, το αμερικανικό ΠΝ σχεδίαζε να ενσωματώσει δοκιμασμένα στοιχεία άλλων πλοίων με μικρές τροποποιήσεις και να τροποποιήσει τον σχεδιασμό μιας υπάρχουσας κατηγορίας σκαφών που αναπτύχθηκε από τη Fincantieri.

«Ωστόσο, η απόφαση του Πολεμικού Ναυτικού να ξεκινήσει την κατασκευή πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού δεν συνάδει με τις πρακτικές σχεδιασμού πλοίων και θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα», καταλήγει η έκθεση του GAO. Ενώ είχαν ξεκινήσει οι εργασίες για τα μεγάλα μπλοκ του πρώτου πλοίου, η έκθεση αναφέρει ότι είχαν ολοκληρωθεί μόνο τα 3/4 του σχεδιασμού.

Μόνο δύο συστήματα, τα συστήματα πρόωσης και ελέγχου μηχανημάτων, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Το Γραφείο Λογοδοσίας της Κυβέρνησης ζητά από το US Navy να εκμεταλλευτεί τις καθυστερήσεις κατασκευής για τη διεξαγωγή επίγειων δοκιμών αυτών των δύο συστημάτων. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι θα μειωθούν οι πιθανότητες προβλημάτων όταν οι Constellation πέσουν στο νερό.

Το GAO προειδοποιεί επίσης ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πρέπει να βελτιώσει τον τρόπο μέτρησης της σταθερότητας του σχεδιασμού πριν προχωρήσει στο δεύτερο πλοίο.

«Εάν το Πολεμικό Ναυτικό ξεκινήσει την κατασκευή της δεύτερης φρεγάτας χωρίς να βελτιώσει αυτή τη μέτρηση, κινδυνεύει να επαναλάβει τα ίδια λάθη που οδήγησαν σε διακοπές κατασκευής και καθυστερήσεις με την πρώτη φρεγάτα».

Ζητά επίσης να επανεξεταστεί η διαδικασία προμήθειας πριν από την απόκτηση μιας 11ης φρεγάτας Constellation.

Με πληροφορίες από: Breaking Defense