Η κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία έχει βοηθήσει στην εκκένωση δεκάδων χιλιάδων Αφγανών και υποστήριξε τις αμερικανικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, εκφράζει την απογοήτευσή της με την κυβέρνηση Μπάιντεν, που καθυστερεί να προχωρήσει τη συμφωνία προμήθειας προηγμένων drones από τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση του Κατάρ υπέβαλε επίσημο αίτημα πριν από περίπου ένα χρόνο, για να αγοράσει τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου MQ-9, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει προχωρήσει ακόμα στις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με το αίτημα του Κατάρ και Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να εξηγήσουν το γιατί.
Η δυσαρέσκεια του Κατάρ εκφράζεται σε μια χρονική συγκυρία, στην οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν να διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή του Κόλπου, ενώ αποσύρουν στρατιωτικές δυνάμεις, εν μέσω κλιμάκωσης των ανησυχιών στην Ουάσιγκτον για την επιρροή της Κίνας στην περιοχή.
Για ποιο λόγο το Κατάρ θέλει τα drones ;
Αξιωματούχοι του Κατάρ δήλωσαν ότι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ για να παρακολουθούν τεράστιες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και για να αποτρέπουν τρομοκρατικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για το Κατάρ, αφού φιλοξενεί επίσης το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 2022, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται πρόσθετη επαγρύπνηση έναντι της τρομοκρατικής δραστηριότητας.
Τα αμερικανικά drones, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων, θα έδιναν επίσης στη Ντόχα μια πιο ισχυρή αμυντική ικανότητα στην περιοχή, που θα μπορούσε να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αποτρέψουν απειλές από το Ιράν, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί στον τομέα της άμυνας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το Κατάρ επιδιώκει να αγοράσει και τα stealth αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35, σε ξεχωριστό αίτημα.
Γιατί η Ντόχα είναι «εκνευρισμένη»
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει εγκρίνει παρόμοια αιτήματα από άλλους συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Αυτό ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την δυσαρέσκεια και τον «εκνευρισμό» του Κατάρ, το οποίο υποστηρίζει πως έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ με πολλούς τρόπους, ιδιαίτερα με την απομάκρυνση Αφγανών προσφύγων που κινδύνευαν, μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης της Καμπούλ τον Αύγουστο.
«Η απογοήτευση από τη δική μας οπτική γωνία είναι ότι δεν υπάρχει σαφής ένδειξη για το γιατί υπάρχει καθυστέρηση στο αίτημα μας για [στρατιωτικές πωλήσεις εξωτερικού – Foreign Military Sales / FMS]», δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι: «Οι πρόσφατες επιχειρήσεις εκκένωσης [προσφύγων] στο Αφγανιστάν αποδεικνύουν ότι το Κατάρ είναι πάντα έτοιμο να υποστηρίξει τους συμμάχους του και για τους σκοπούς της ασφάλειας και της σταθερότητας».
Με πληροφορίες από: Wall Street Journal