*Του Κώστα Σαρικά
Με την παραλαβή από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού του τρίτου υπερσύγχρονου ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου τύπου MH-60 Romeo το πρωί στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα, ολοκληρώθηκε η πρώτη παρτίδα των καινούργιων ελικοπτέρων από το Πολεμικό Ναυτικό.
Το τρίτο Romeo έφτασε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο όπως τα δύο πρώτα, δηλαδή με ένα θηριώδες αμερικανικό αεροσκάφος τύπου C-17 Globemaster και πλέον αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να πετάξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα στη νέα «φωλιά» τους, στη Βάση Ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα.
Η διαδικασία ένταξης στον Στόλο
Ήδη τα ελικόπτερα Romeo «ΠΝ-75» και «ΠΝ-77» έχουν συναρμολογηθεί από τους τεχνικούς της 2ης Μοίρας Ελικοπτέρων, κάτι που αναμένεται να γίνει και με το τρίτο ώστε να πραγματοποιηθούν κάποιες τεχνικές δοκιμές και πτήσεις στην Ελευσίνα και στη συνέχεια να μετακινηθούν όλα μαζί από τους Έλληνες ιπτάμενους στο Μαραθώνα.
Στόχος είναι να μη χαθεί ούτε μια μέρα ώστε να αρχίσει άμεσα η εκπαίδευση ιπτάμενων και τεχνικών στο καινούργιο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού. Ταυτόχρονα συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου στο Κοτρώνι ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του νέου υποστέγου στο οποίο θα στεγάζονται τα καινούργια Romeo.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα έχει ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι καθώς το Πολεμικό Ναυτικό θα περιμένει να παραλάβει ακόμα τέσσερα καινούργια Romeo πιθανότατα τον Φεβρουάριο του 2025 ώστε να φτάσει συνολικά τα επτά. Με την παραλαβή των επτά καινούργιων ελικοπτέρων οι «κυνηγοί» υποβρυχίων του Στόλου φτάνουν συνολικά τους δεκαοκτώ, εάν προστεθούν και τα έντεκα ελικόπτερα τύπου S-70 Αegean Hawk.
Τι επιδιώκει το Πολεμικό Ναυτικό
Τα πρώτα πληρώματα των Romeo αλλά και οι τεχνικοί οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν και πιστοποιήθηκαν στις ΗΠΑ από την κατασκευάστρια εταιρεία Sikorsκy θα αναλάβουν με τη σειρά τους ρόλο εκπαιδευτή ώστε ο αριθμός των πληρωμάτων και τεχνικών να αυξηθεί προκειμένου να μπορούν να στελεχώσουν και να συντηρούν και τα επτά Romeo.
Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η υποστήριξη των υπερσύγχρονων ελικοπτέρων, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό θέλει να αποφύγει προβλήματα τα οποία αντιμετώπισε στο παρελθόν με τα S-70, που είχαν ως αποτέλεσμα μειωμένες διαθεσιμότητες. Στόχος είναι να ακολουθήσουν τα στάδια εκσυγχρονισμού τα επόμενα χρόνια ακριβώς όπως θα γίνει με τα ελικόπτερα τα οποία επιχειρούν για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (U.S Navy).