Εφιαλτική προειδοποίηση: Ο κίνδυνος πυρηνικού ολέθρου είναι ο υψηλότερος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα είναι ο μεγαλύτερος από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέφερε ειδικός του ΟΗΕ. Παράλληλα έκανε λόγο για «επείγον» θέμα που η ανθρωπότητα θα έπρεπε να πάρει πολύ σοβαρά.

Η Renata Dwan, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την έρευνα του Αφοπλισμού του ΟΗΕ, υποστήριξε πως όλα τα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα έχουν σε εξέλιξη προγράμματα εκσυγχρονισμού τους. Ανέφερε ακόμη πως το τοπίο του ελέγχου των εξοπλισμών αλλάζει, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού ΗΠΑ και Κίνας.

Ακόμη και οι συμφωνίες για τον έλεγχο των «συμβατικών» εξοπλισμών εξαλείφονται από την εμφάνιση νέων μορφών πολέμου, υποστήριξε η Dwan. Η αυξανόμενη επικράτηση νέων ένοπλων ομάδων, αλλά και οι νέες τεχνολογίες έχουν «θολώσει» την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην άμυνα και την επίθεση, είπε σε δημοσιογράφους στην Γενεύη.

Μια συμφωνία για την απαγόρευση χρήσης πυρηνικών έχει επικυρωθεί από 23 χώρες μέχρι στιγμής. Για να τεθεί όμως σε ισχύ χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 50 κρατών. Ωστόσο συναντά την σθεναρή αντίσταση χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ο κόσμος δεν πρέπει να αγνοεί τον κίνδυνο των πυρηνικών όπλων, λέει η Dwan. «Το πώς σκεφτόμαστε γι αυτόν τον κίνδυνο, το πώς τον αντιμετωπίζουμε είναι ένα επείγον θέμα, το οποίο δεν φαίνεται να φτάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: REUTERS