ΕΑΒ: «Ζευγαρώνει» με την Embraer για το νέο ευρωπαϊκό πυροσβεστικό αεροσκάφος

Χρονιά που θα «ζευγαρώσει» με την βραζιλιάνικη Embraer θα είναι η φετινή για την ΕΑΒ όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος. Η πολύπαθη Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανίας αναμένεται να «ανοίξει» ξανά τα «φτερά» στην γραμμή παραγωγή της προκειμένου μαζί με τον κολοσσό από την Λατινική Αμερική να δημιουργήσει το νέο ευρωπαϊκό πυροσβεστικό αεροσκάφος. 

Όπως είχε γνωστοποιήσει ο κ. Καμμένος η ΕΑΒ μέσα από την συμπαραγωγή με την Embraer διεκδικεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους έως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σχέδιο του νέου αεροσκάφους που θα καλύψει τις ευρωπαϊκές ανάγκες αεροπυρόσβεσης. Την ίδια ώρα έχουν ήδη πυκνώσει οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Ιαπωνία. 

Όλο και περισσότερες είναι οι επισκέψεις της ιαπωνικής αντιπροσωπείας στη Γενική διεύθυνση Αμυντικών εξοπλισμών και Επενδύσεων και την ΕΑΒ, και όπως είχε δημοσιοποιήσει ο κ. Καμμένος εντάσσονται στο πλαίσιο των συζητήσεων που διεξάγει η Ελλάδα με την Ιαπωνία  για τα αμφίβια αεροσκάφη έρευνας και διάσωσης που λειτουργούν και ως πυροσβεστικά που διαθέτει η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. 

Ταυτόχρονα εντείνονται και οι προσπάθειες για την αναζωογόνηση συνολικά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όπως είχε πει πριν από τις γιορτές ο κ. Καμμένος »το 2015 όταν ανέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ τη διακυβέρνηση της χώρας, τα εργοστάσια της αμυντικής βιομηχανίας «ήταν κλειστά». «Τώρα τα ΕΑΣ και η ΕΑΒ παράγουν, αν και όχι ακόμη με τους επιθυμητούς ρυθμούς» όπως είχε τονίσει  Ειδικότερα πάντως εντός του 2018 αναμένεται η επανέναρξη της γραμμής παραγωγής στην ΕΛΒΟ τόνισε «ελπίζω σύντομα», ενώ για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξελίσσονται προσπάθειες για συνέργειες.