E-7 Wedgetail: Boeing και USAF κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία για τα νέα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου

Μετά από μήνες διαφωνιών και διαπραγματεύσεων, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) και η Boeing κατέληξαν επιτέλους σε συμφωνία σχετικά με την προγραμματισμένη προμήθεια αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C) E-7 Wedgetail.

Ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Φρανκ Κένταλ δήλωσε ότι η USAF τελικά «έλαβε μια λογική τιμή» για το αεροσκάφος.

Επισήμανε ότι δεν έχουν ακόμα συζητήσει επίσημα τους τελικούς όρους της σύμβασης, αλλά αναμένουν ότι όλα θα οριστικοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Το E-7 της Boeing αναμένεται να αντικαταστήσει τον γηρασμένο στόλο των E-3 της αμερικανικής ΠΑ.

Οι διαπραγματεύσεις διήρκησαν αρκετούς μήνες, καθώς η USAF είχε «ειδικές απαιτήσεις» για το E-7. Ήθελε χαρακτηριστικά ειδικά για τις ΗΠΑ, όπως η αρχιτεκτονική συστημάτων ανοικτής αποστολής και ένα βελτιωμένο παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης.

Ζήτησε επίσης ένα τροποποιημένο σχέδιο για το Wedgetail για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις δορυφορικών επικοινωνιών των ΗΠΑ.

«Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές», είπε ο Φρανκ Κένταλ στο Defense News. «Υπάρχουν κάποιοι λόγοι για να ανέβει η τιμή, αλλά ο βαθμός στον οποίο επρόκειτο να ανέβει αρχικά ήταν απαράδεκτος».

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να προμηθευτεί έως και 26 αεροσκάφη E-7 έως το 2032.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Φεβρουάριο του 2023, Boeing και USAF υπέγραψαν σύμβαση ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα αεροσκάφη έκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου.

Με πληροφορίες από: Defense News / Φωτογραφία αρχείου Reuters