Ο ουκρανικός στρατός έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα συστήματα (drones) ικανά να απελευθερώνουν θερμίτη, για να «καίει» κρυμμένους στρατιωτικούς στόχους.
Με το όνομα «Dragon Drone», τα drones εκτοξεύουν ένα μείγμα αλουμινίου και οξειδίου του σιδήρου, το οποίο καίγεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, περίπου 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Το μείγμα μπορεί να κάψει σχεδόν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των δέντρων και της βλάστησης που συνήθως παρέχουν κάλυψη στα ρωσικά στρατεύματα. Αυτή η ικανότητα δίνει τη δυνατότητα στα ουκρανικά στρατεύματα να εκθέσουν τις εχθρικές θέσεις και να τις εξουδετερώσουν πιο αποτελεσματικά.
Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες ημέρες ένα βίντεο που δείχνει ένα τέτοιο drone «δράκο» να απελευθερώνει θερμίτη σε ένα δάσος.
«Τα drones είναι τα φτερά της εκδίκησής μας, που φέρνουν τη φωτιά κατευθείαν από τον ουρανό!», έγραψε η 60η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία του ουκρανικού στρατού στο X (πρώην Twitter). «Γίνονται πραγματική απειλή για τον εχθρό, καίγοντας τις θέσεις του με ακρίβεια, κάτι που κανένα άλλο όπλο δεν μπορεί να επιτύχει».
Ο πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και αμυντικός αναλυτής Nicholas Drummond σημείωσε ότι αν και το drone είναι «αρκετά καινοτόμο», ο κύριος αντίκτυπός του μπορεί να είναι περισσότερο ψυχολογικός παρά ουσιαστικός.
Μπορεί να δημιουργήσει φόβο στους Ρώσους στρατιώτες που βασίζονται στους θάμνους για κάλυψη, αλλά ο ίδιος δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.
Είναι νόμιμο;
Το χημικό μείγμα που εκτοξεύουν τα drones «δράκοι» θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα εμπρηστικό όπλο, παρόμοιο με τον λευκό φώσφορο, και η χρήση του αποθαρρύνεται επειδή μπορεί να προκαλέσει μαζική καταστροφή και περιβαλλοντική ζημιά.
Οι πυρκαγιές που παράγει είναι δύσκολο να περιοριστούν και μπορούν να επηρεάσουν τον άμαχο πληθυσμό εάν δεν ελέγχονται.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η άμεση χρήση του θερμίτη σε πολιτικούς στόχους ή σε κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται λόγω των σοβαρών επιπτώσεών του στην ανθρώπινη υγεία. Η οργάνωση Action on Armed Violence (AOAV) με έδρα την Βρετανία υποστηρίζει ότι το Κίεβο χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα drones μόνο σε στρατιωτικούς στόχους.
Με πληροφορίες από: The Defense Post, Breaking Defense