Η Δικαιοσύνη ερευνά με ιδιαίτερη επιμονή υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων έχοντας επικεντρώσει το ενδιαφέρον σε δύο απ΄ αυτές:
- Την προμήθεια των ελικοπτέρων Apache
- Την προμήθεια του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS II
Στα Apache πληρώσαμε 70 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον και για το ASPIS II, 100 εκατομμύρια δολάρια.
Σε καθημερινή βάση μάρτυρες καλούνται να καταθέσουν ότι γνωρίζουν για τις υποθέσεις αυτές ή και να επαναβεβαιώσουν και να “επικαιτοποιήσουν” καταθέσεις που ειχαν δώσει στο παρελθόν. Γιατί έρευνες έγιναν και στο παρελθόν αλλά κάπου…χάθηκαν.
Τώρα το κλίμα είναι τελείως διαφορετικό τουλάχιστον σε μια μεγάλη ομάδα δικαστών που εμφανίζεται αποφασισμένη και “απελευθερωμένη” να δράσει και να ψάξει. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πολλά και έχουν να κάνουν κυρίως με το επίπεδο συνεργασίας κυρίως με το εξωτερικό. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τράπεζες και άλλοι οργανισμοί των χωρών που μας κουνάνε επιδεικτικά το δάχτυλο και μας κάνουν μαθήματα…διαφάνειας και εντιμότητας καθυστερούν δραματικά να δώσουν απαντήσεις που θα αποτελέσουν “κλειδιά” που θα ανοίξουν κλειστές για χρόνια πόρτες και θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη στοιχείων με τα οποία πρόσωπα μπορούν να “δεθούν”. Ωστόσο αν υπάρξει διάρκεια στην επιμονή που δείχνουν προς το παρόν οι δικαστικές αρχές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει δοθεί εντολή για να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί ακόμη και επιχειρηματιών οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλοκή σε ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός –στο οποίο το Onalert εδώ και εβδομάδες έχει αναφερθεί– ότι το ΣΔΟΕ αναζητά μέσω των τραπεζικών αρχείων φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα και εικονικό «πόθεν έσχες», αλλά και περιπτώσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών θα βρεθούν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που έλαβαν φορολογούμενοι από το 2000 και μετά με το βάρος να πέφτει στα στεγαστικά δάνεια που υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ. Οι πληροφορίες για τα δάνεια και ειδικά για το ύψος των μηνιαίων δόσεων που πληρώνουν οι δανειολήπτες θα αξιοποιηθούν για να γίνουν διασταυρώσεις με το εισόδημα των φορολογουμένων, ώστε να εντοπιστούν περιπτώσεις όπου η δόση που καταβάλλεται από τον δανειολήπτη ξεπερνά το 40% των αποδοχών σε μηνιαία βάση.