O Eπίτιμος αρχηγός Στόλου ναύαρχος ε.α. κ. Γρ. Δεμέστιχας, αποτελεί ένα «όνομα» γιά το ΠΝ με ιδιαίτερο κύρος και βαρύτητα ως προς τις απόψεις του, ανεξαρτήτως των πολιτικών του προτιμήσεως του. Με επιστολή του προς την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» υπό τον τίτλο «Οικονομία και Ε.Δ.» αποτελεί μία κατάθεση προτάσεων γιά συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και ταχείας αποτελεσματικότητος πρωτοβουλίες, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε η διατήρηση και επαύξηση της εθνικής ισχύος της χώρας, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, παρά τη δεινή οικονομική δοκιμασία της χώρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής του ναυάρχου κ. Δεμέστιχα:
Κύριε διευθυντά,
Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι και θα παραμείνει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα κακή, με αποτέλεσμα να μειώνεται η εθνική ισχύς αφού η υγιής οικονομία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη όλων των συνιστωσών της ισχύος.
Στην παρούσα περίοδο όλοι οφείλουμε να συνεισφέρουμε για την οικονομική ανόρθωση της χώρας προσφέροντας και από το υστέρημά μας.
Διαρκής όμως στόχος κυβερνώντων και λαού παραμένει η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων που κατατάσσονται κατά προτεραιότητα αναλόγως της σπουδαιότητος, ενώ ορισμένα εξ αυτών, όπως η εθνική κυριαρχία, είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι περικοπές σε δαπάνες σε όλα τα υπουργεία/οργανισμούς είναι μεγάλες αλλά μάλλον αναγκαίες. Το αυτό ισχύει και για το ΥΕΘΑ, ο νέος υπουργός του οποίου εξήγγειλε ορισμένα λογικά μέτρα που αφορούν την οικονομικότερη λειτουργία του Στρατεύματος, ενώ φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να πείσει τους δανειστές μας για την αποφυγή μεγάλων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις των στρατιωτικών, οι οποίοι έχουν τις χαμηλότερες αποδοχές στο Δημόσιο, με αρνητικό αποτέλεσμα στο ηθικό των στελεχών. Θα αναφέρουμε μερικές σκέψεις που εκτιμούμε ότι θα βελτιώσουν την απόδοση των Ε.Δ., χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, με την ελπίδα να εξετασθούν από τον κ. ΥΕΘΑ.
Είναι γεγονός ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν ανασταλεί ενώ τα υπό εξέλιξη, αποπληρωμένα κατά μεγάλο ποσοστό, δεν προχωρούν. Παράλληλα δε η οροφή του Στρατεύματος και ιδίως του Στρατού Ξηράς είναι εξαιρετικά μειωμένη. Ο ΥΕΘΑ θα πρέπει όμως να εξασφαλίζει στους κλάδους των Ε.Δ. τους πόρους για να λειτουργεί το υπάρχον υλικό και να συμπληρώνεται η οροφή σε προσωπικό που θα είναι επαρκώς εκπαιδευμένο προκειμένου να μη συμβούν δυσάρεστες και μη αναστρέψιμες καταστάσεις, δεδομένου ότι η Τουρκία δεν παύει να υπενθυμίζει τις άδικες διεκδικήσεις εις βάρος της χώρας μας και της Κύπρου, τις οποίες θα επιβάλει είτε με απειλή χρήσης βίας είτε με χρήση βίας όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες γι’ αυτήν και κυρίως απαλλαγεί από το κουρδικό πρόβλημα και επιλύσει τις σχέσεις και με τη Συρία.
Παραθέτουμε επιγραμματικά ορισμένα από τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει ο κ. ΥΕΘΑ που έχουν στόχο την αύξηση της ισχύος των Ε.Δ. χωρίς να αιτούνται πρόσθετοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό:
-Επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΥΕΘΑ: Ο υπουργός των Ιμίων δημιούργησε το 1994 (αλλά και όλοι οι επόμενοι υπουργοί διετήρησαν) ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί σπάταλα με εκατοντάδες επιτελείς, ενώ δημιουργείται σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ ΥΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ – Κλάδων των Ε.Δ. Αυτό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί με αδιαφάνεια και επέτρεψε να δημιουργηθούν τεράστια οικονομικά σκάνδαλα, ενώ δεν εξασφαλίζει τη συνέχεια λειτουργίας του υπουργείου. Κατά τη γνώμη μας το επιτελείο του υπουργού πρέπει να περιορισθεί σε βασικές αρμοδιότητες που θα καλύπτουν θέματα Πολιτικής Εθνικής Αμύνης, προϋπολογισμού, διαφάνειας, εφαρμογής κυβερνητικής πολιτικής, νομικά, δημόσιες σχέσεις, εποπτεία οργανισμών που υπάγονται απευθείας στο ΥΕΘΑ, ενώ ο υπουργός θα έχει ως βασικά του επιτελεία το ΓΕΕΘΑ και τους Κλάδους των Ε.Δ. που εξασφαλίζουν διαχρονική συνέχεια και συγχρόνως θα επιτυγχάνει οικονομία αλλά και θα τονίζει την εμπιστοσύνη που έχει για το Στράτευμα. -Εξεύρεση οικονομικών πόρων: Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός του ΥΕΘΑ έχει περικοπεί, απαιτείται η εξεύρεση άλλων πόρων για την ορθή λειτουργία των Ε.Δ., τη συντήρηση του υλικού και τη μελλοντική προώθηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την κατά προτεραιότητα υλοποίηση των εν εξελίξει προγραμμάτων. Προτείνουμε την αύξηση της παρακράτησης (φορολογίας) των τόκων των καταθέσεων κατά 5%-10% και την αποκλειστική διάθεση για τις Ε.Δ. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων καταθετών θα δεχθεί αγόγγυστα αυτήν την παρακράτηση γιατί θα ξέρει ότι τα χρήματά τους προορίζονται για την ασφάλεια της χώρας. Συμπληρωματικά θα μπορούσε να λειτουργήσει η έκδοση Λαχείου Ε.Δ., όπως είχε λειτουργήσει τον περασμένο αιώνα (Λαχείο Στόλου).
-Ουσιαστική αύξηση της θητείας των στρατευσίμων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη στελέχωση, βελτιωμένη εκπαίδευση, εκπαιδευμένη εφεδρεία, μείωση του αριθμού προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών με αντίστοιχη εξοικονόμηση δαπανών που θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αντιμετώπιση του κόστους των στρατευσίμων ενώ θα εδίδετο συγχρόνως το μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Τουρκία.
-Περιορισμός βαθμολογικών αποκαταστάσεων: Να τεθεί φραγμός στις πολυπληθείς βαθμολογικές (και οικονομικές) αποκαταστάσεις, που πραγματοποιούνται μέσω του ΣτΕ, με νομοθετική ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει την πέραν ενός βαθμού προαγωγή των τυχόν αδικηθέντων από τις κρίσεις. Σημειούται ότι η χώρα μας έχει σήμερα δεκάδες χιλιάδες ανώτατα εν αποστρατεία στελέχη των Ε.Δ. και Σ.Α., που μέσα σε μία ημέρα προήχθησαν αναδρομικά τρεις, τέσσερις ή και περισσότερους βαθμούς, που πέραν της οικονομικής αιμορραγίας στο κράτος επιφέρουν και την απαξίωση των βαθμών.
Οι παραπάνω σκέψεις δεν εξαντλούν τα θέματα που είναι δυνατόν να εξετάσει ο κ. ΥΕΘΑ για την αναβάθμιση των Ε.Δ., είναι όμως ενδεικτικά ότι μέσα στην οικονομική κρίση μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να διατηρούνται ετοιμοπόλεμες Ε.Δ.
Γρηγορης Δεμεστιχας – Επίτιμος αρχηγός Στόλου